Anayasa Mahkemesi, raportör Osman Can'ın geçen hafta tamamladığı, üyelerin hafta sonu tatilinde üzerinde çalıştığı AKP'nin kapatma davasına ilişkin raporu görüşmeye başladı. Mahkeme, 14 Mart Cuma günü, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından AKP hakkında açılan kapatma davasının kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek.
Piyasalarda Anayasal gerginlik
Yüksek Mahkeme, iddianamenin kabulü yönünde karar çıkarsa, açılan kapatma davası ile ilgili hazırlanan iddianame AKP'ye gönderilecek. Savunma süreci başlayacak. İddianamenin reddi yönünde karar çıkarsa, dava açılmamış sayılacak.
Piyasalarda Anayasal gerginlik
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AKP hakkında açılan kapatma davasında davanın kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin hazırlanan raporu geçtiğimiz günlerde üyelere dağıttı. Pazartesi toplanacak olan yüksek mahkeme heyeti, davanın kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek.
Piyasalarda Anayasal gerginlik
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açılan davalarda, "ceza davası" prosedürü izleniyor. Mahkeme heyeti, raportörün görüşü doğrultusunda veya aksi yönde bir karar alabilecek.
Piyasalarda Anayasal gerginlik
Mahkeme heyeti, ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Herhangi bir eksiklik bulunmazsa "tensip tutanağı' hazırlanacak. Bu tutanakta kapatma davası sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek.
Piyasalarda Anayasal gerginlik
Bu yöntem ile birlikte iddianame, ön savunmanın hazırlanabilmesi için AKP'ye gönderilecek. Ön savunma için tanınan bir aylık süre AKP'nin istemesi halinde uzatılabilecek.
Piyasalarda Anayasal gerginlik
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP hakkında laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu iddiasıyla kapatma talebiyle açtığı davada kapatma kararı için 11 üyeden en az 7'sinin oyu aranacak.
Piyasalarda Anayasal gerginlik
ANKA