Anayasa Mahkemesi Telekom için geç kaldı

İSTANBUL (İHA) - Kamu İşletmeciliği Geliştirme Merkezi Vakfı (KİGEM) Başkanı Mümtaz Soysal Anayasa Mahkemesi'nde halen Türk Telekom hakkında devam eden yargı sürecinin Danıştay'ın konu ile ilgili son kararının ardından hızlanması gerektiğini söyledi.

İhlas Haber Ajansı'nın sorularını telefondan cevaplayan Anayasa hukuku uzmanı Soysal, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne 'yürütmenin durdurulması' istemi ile Türk Telekom'da yabancı yatırımcının sahiplik oranındaki kısıtlamaları kaldıran 5189 Sayılı Kanun hakkında davayı 24 Temmuz 2004 tarihinde açtığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Soysal, "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı çoktan almış olması gerekirdi. CHP tarafından Türk Telekom özelleştirmesinde yürütmenin durdurulması istemi ile açılan davanın değerlendirilmesi hakkında Anayasa Mahkemesi geç kaldı. Danıştay'ın son kararının ardından karar sürecini hızlandırmaları gerekiyor" dedi.

Soysal, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin talebini haklı bulması halinde Türk Telekom'da imzalanan sözleşmelerin korunması için hükümetin bir gizli ilke kararına güvendiğini kaydetti. Mümtaz Soysal, uygulanmaya başlamış sözleşmelerin milli menfaatlere aykırı durum oluşturmaları halinde mahkeme kararlarıyla durdurulamayacağına yönelik gizli bir Bakanlar Kurulu ilke kararı olduğunu öğrendiklerini ve metnini henüz elde ettikleri bu ilke kararının iptali için de Danıştay'a dava açacaklarını belirtti.

Türkiye tarihinin en büyük özelleştirmesi olan Telekom'un yüzde 55'inin 6.55 milyar dolar karşılığında Oger Telecom'a devri için 14 Kasım tarihinde hissedarlar ve hisse rehin sözleşmeleri imzalanmış ve yeni yönetim kurulu seçilmişti.

Reklam
Reklam