ANKARA (ANKA)- Anayasa Mahkemesi tarihinde ilk kez üyeler, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı adına yapılan bir açıklamanın kendi görüşlerini yansıtmadığını açıkladı. 8 üye, bildiri yayınlayarak, Mahkeme Başkanı Kılıç'ın yaptığı açıklamaya itiraz etti.
Danıştay 8. Dairesi'nin kapatılan bir beldeye yerel seçime girme vizesi vermesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun kapatılan tüm beldelere bu hakkı vermesi üzerine Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'nın yazılı bir açıklama yaparak bu durumu sert bir dille eleştirmesi Yüksek Mahkeme'de sert rüzgarların esmesine yolaçtı. Mahkeme Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı yazılı açıklamadan haberi olmadığını ve bu görüşe katılmadığını açıklayarak tartışmanın ilk işaretini vermişti. Kılıç'ın, Paksüt'ün bu sözlerine de tepki göstererek, "Zaten bu karara muhalif kalmıştı" yorumu iplerin kopmasına yolaçtı.
-MAHKEME BÖLÜNDÜ-
11 asil ve 4 yedek üyenin bulunduğu Anayasa Mahkemesi'nin tarihinde ilk kez 8 üye, mahkeme adına yapılan bir açıklamaya katılmadığını açıkladı. Anayasa Mahkemesi'nden dün akşam saatlerinde yapılan açıklamaya muhalif kalan üyeler, yaptıkları yazılı açıklamada "Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, 'kapatılan belediyelerin dava açma süresine ilişkin' dün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmamadığını" görüşüne yer verdiler.
Aralarında Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Cafet Şat, A. Necmi Özler, Fettah Oto, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş'ın imzaları bulunan üyeler yaptıkları açıklamada, şu görüşleri dile getirdiler:
"Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından 24 Aralık 2008 gününde yapılan açıklama, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmamaktadır. Anayasa'nın 149. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi, Başkan ve on üye ile toplanır, salt çoğunluk ile karar verir. Bu bağlamda, belirtilen usule uyularak yapılmayan açıklamalar Mahkeme görüşü olarak kabul edilemez. Öte yandan, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasından, anayasal görev, yetki ve sorumluluk, ilgili kurum ve kuruşlara aittir. Önceden haberdar olmadığımız, bu nedenle de oluşumuna hiçbir katkıda bulunamadığımız açıklamaya katılmıyoruz."
-YÜKSEK YARGI HAREKETLENDİ-
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayı değerlendirmek üzere bugün Yüksek Seçim Kurulu da bir toplantı düzenleyecek. Öte yandan Danıştay ve Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun da bir açıklama yapması bekleniyor.