Anayasa Mahkemesi'nden 4+4+4'e vize

Anayasa Mahkemesi CHP'nin zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran ve kamuoyunda 4+4+4 yasası olarak bilinen düzenlemenin iptali için yaptığı başvuruyu reddetti.

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda "4+4+4" olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 6287 sayılı yasanın şekil bakımından iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.

CHP Grup Başkanevekili Emine Ülker Tarhan, içerik yönünden de mahkemeye başvuru yapacaklarını söyledi.

Mahkeme, binlerce çocuğun kaderini belirleyecek olan 4+4+4 düzenlemesine ilişkin görüşmesini bugün gerçekleştirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç Kore Anayasa Mahkemesi'nin daveti üzerine, bu ülkede bulunması nedeniyle Yüksek Mahkeme Başkanvekili Serruh Kaleli başkanlığında toplandı.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından Anayasa Mahkemesi "6287 sayılı Kanun'un şekil yönünden Anayasa'ya aykırı olmadığına ve iptal isteminin reddine" karar verdi. Heyet ayrıca yürürlüğünün durdurulma istemini de reddetti.

Anayasa Mahkemesi Heyeti, 66 ayını dolduran çocuklara okul kapısı açan yasanın iptal isteminin ret kararını oybirliğiyle aldı.

CHP İPTAL İSTEMİŞTİ

CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, 6287 sayılı yasanın "esas bakımından" anayasaya aykırılığına ilişkin iptal davası haklarını saklı tutmak kaydıyla, şekil bozukluğu bakımından TBMM İçtüzüğü'nün 29, 74, 81, 87 ve 91. maddeleri ile anayasanın 2, 6, 7, 11, 67, 68, 75, 76, 87, 88, 95, 96, 97 ve 148. madde hükümlerine aykırı olduğu gerekesiyle, şekil bozukluğuna dayalı olarak iptaline, davanın öncelikle ve ivedilikle görüşülmesine ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini istemişti.

TARHAN: BAŞVURUMUZU YAPACAĞIZ

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesinin 4+4+4 yasasına ilişkin kararına, "Esasa ilişkin başvurumuz hemen hemen hazır o başvurumuzu yapacağız" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

ANKA'nın sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin, 4+4+4 düzenlemenin iptali için yaptığı başvuruyu reddetmesini değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesinin kararına Tarhan, Anayasa Mahkemesi'nin yapısı öngörüldüğünde "şaşırtıcı" bulmadığını ifade etti. Şiddeti teşvik eden bir karar olarak niteleyen Tarhan, "Esasa ilişkin başvurumuz hemen hemen hazır, o başvurumuzu yapacağız" dedi.