Anayasa Mahkemesi’nin "gül" Kararı

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili kararının...

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili kararının ‘olağan ve hukuka uygun’ olduğunu belirterek, “2014’te Sayın Başbakan eğer Cumhurbaşkanlığı için aday olursa, ki bu yönde çok değerlendirme söz konusu, o zaman yüzde 60 civarında bir oyla cumhurbaşkanı seçilir” dedi.

Bostancı, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğu ve tekrar aday olabileceği yönündeki kararını İHA’ya değerlendirdi. Kararı ‘olağan ve hukuka uygun bir karar’ olarak değerlendirdiğini belirten Bostancı, hukuk farklı okumalara müsait olsa da, bu esnekliğin sınırları olduğunu söyledi. Hukuken bir kişi hangi referanslarla seçilmişse bu çerçevede görevini yerine getirmesi gerektiğini belirten Bostancı, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

“Sayın Gül eski hukuka göre seçilmiş olup, görev süresi 7 yıl olan bir cumhurbaşkanıdır. Ama 5 yıl dolmaya başladığında bu polemiklerin konusu oldu ve hukuken bir boşluk olduğuna yönelik tartışmalar yapıldı. Meclis bir düzenlemeyle birlikte bunun 7 yıl olarak teyit etti. CHP ise çeşitli gerekçelerle bu düzenlemeye muhalefet etmişti. Sonuçta Anayasa Mahkemesine götürdü. Anayasa Mahkemesi CHP’nin itirazını reddetti ve 7 yıl olarak teyit etti. Onlar 5 yıl olmasını istiyorlardı. Sayın Cumhurbaşkanının bir kez daha seçilebilmesinin önünü açtı. Bunu yaparken de, hukukun çok genel bir ilkesi vardır; yeni hukuki düzenlemeler ilgili olan kişiye hak sağlıyor ise o çerçevede yorumlanır. Dolayısıyla cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin hukuken yeni bir düzleme geçiyorsak, Sayın Gül de bundan faydalanabilir şeklinde bir okuma üzerinden kararın alındığını düşünüyorum. Bu kadar Türkiye’de cumhurbaşkanlığı görev süresine ilişkin, Sayın Gül’ün de çok rahatsız olduğu tartışmalara son vermiş oldu.”

“GÜL, ERDOĞAN TUTUMUNU BELLİ ETMEDEN ADAY OLMAZ”

Reklam
Reklam

Türkiye siyasetinin en güçlü partisinin AK Parti olduğunu, ilişkili olduğu ve temsil ettiği değerler bakımından da potansiyelinin yüzde 60 olduğunu belirten Bostancı, “2014’te Sayın Başbakan eğer Cumhurbaşkanlığı için aday olursa, ki bu yönde çok değerlendirme söz konusu, o zaman yüzde 60 civarında bir oyla cumhurbaşkanı seçilir, diyorum bugünün şartlarını esas alacak olursak” dedi.

Abdullah Gül’ün yeniden aday olması durumunda parti içinde bunun nasıl karşılanacağına yönelik bir soruyu cevaplandıran Bostancı, şunları kaydetti:

“Ben Sayın Gül’ün, Sayın Erdoğan’ın tutumu belli olmadan, böyle bir değerlendirme yapmasını beklemem. 2007’de de beraberce görüşülerek alınmış bir karar söz konusu, 40 yıllık bir siyaset arkadaşlığı söz konusu. Aynı zamanda Sayın Erdoğan aday olduğunda AK Parti geleneğinde hiç kimsenin, Sayın Gül de dahil olmak üzere, böyle bir değerlendirme yapması beklenmez. Ancak Sayın Erdoğan cumhurbaşkanlığı için aday olmaz ise, ondan sonraki dönem için Sayın Gül’ün adaylığı söz konusu olabilir. Bugünden benim gördüğüm budur. İnsanların nasıl davranacağına ilişkin tahminlerimiz onların sahip olduğu değerler ve bu meselelere bakışı çerçevesinde şekillenir. Ama yine de Sayın cumhurbaşkanı orada otururken bu işe ilişkin spekülasyon yapmayı da uygun bulmam.”

Reklam
Reklam

Bostancı, Başbakan Erdoğan’ın aday olması durumunda, AK Parti’den kimsenin aday olmayacağını da söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: