Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı!

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığı'nda toplandı.

Komisyon çalışmalarıyla ilgili olarak ise, BDP'nin 20 Temmuz tarihine kadar çalışmalara katılmayacağını açıklaması, komisyon çalışmalarının devam edip-etmeyeceği tartışmalarına neden oldu.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığında TBMM'nin ek binasında toplandı. Toplantı öncesinde ise BDP'nin 20 Temmuz'a kadar komisyon çalışmalarına katılmamak üzere ortaya attığı izin talebi, komisyonun çalışmalarının devam edip - etmeyeceği şeklinde tartışmalara neden oldu. Komisyon üyeleri ise toplantı öncesinde çalışmaların devam - edip etmeyeceği şeklindeki sorulara yönelik değerlendirmelerde bulundu. CHP Grup Başkanvekili Süheyl Batum, "Tabi ki, onlar olmadan çalışmalar devam etmemeli" diyerek, bunun etik olmayacağına dikkat çekti. Batum ayırca, BDP'nin komisyonda gündeme getirdiği 'tercih edilen dilde fikir ve düşünceleri ifade edebilme hakkı'nın ise söz konusu olamayacağına vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay ise, BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in toplantıyı terk ettiğini ve 20 Temmuz'a kadar toplantılara katılmayacaklarını açıkladığını belirterek, "Biz şuanda toplanacağız" diye konuştu.

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise, "Bugün izin isteyen partinin dışındaki bütün partiler toplanacağız, gereğini karar olarak ortaya koyacağız. Ben sürecin işlerliğine engel bir halin olmadığını düşünüyorum" diye konuştu. İyimaya, 'BDP olmadan toplantılara devam edebilir misiniz?' sorusuna da, "Ortak karar verilir. Ben bireysel görüş olarak, 'şu olur, bu olur' diyemem, saygısızlık olur" değerlendirmesinde bulundu.

BDP'nin 'Gına geldi artık' şeklindeki açıklaması hatırlatılması üzerine ise Ahmet İyimaya, "Konjöktür bizim öğretmenimiz olursa, konjöktür bizim klavuzumuz olursa bu sofrada zannediyorum bu sofradan doyarak kalkamayız. Millete de anayasa ürünü sunamayız. Süreçler en büyük öğretmenlerdir, düzelticilerdir. Sürecin, aktörlerden daha akıllı olduğunu düşünüyorum. Gına geldi sözünü bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Zannetmiyorum böyle bir söz söylemiş olabileceklerini" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

AK Parti Milletvekili Mehmet Ali Şahin ise, BDP olmadan çalışmaların aksama ihtimalini çok zayıf gördüğünü belirterek, "Dört siyasi parti olarak anayasa çalışmalarına devam edeceğimizi düşünüyorum. O bakımdan şuan için böyle bir endişeye gerek olmadığı kanaatindeyim" dedi. Şahin, "Bizim bir yol haritamız var, bir siyasi parti kendi iradesiyle çekilebilir. Çekilirse tabi bu süreç bitmiş olur. Veya üst üste mazeretsiz ve izinsiz olarak üç toplantıya gelmemek de bir çekilme nedenidir. Ama tabii izin istenebilir, ona birşey diyemeyiz" derken, komisyona ise BDP'nin izin istediğine dair bir talebin gelmediğini ifade etti.

Komisyon olarak toplantılarda herşeyi tartıştıklarını ve zamanı geldiğinde de kamuoyuyla paylaştıklarını dile getiren Mehmet Ali Şahin, "Kamuoyu önünde bir tartışmaya girmeyi pek isabetli bulmuyorum, bu sürece olumsuz etki yapar" diye konuştu.

İHA

Anahtar Kelimeler: