Anayasa Uzlaşma Komisyonu Toplantısı Sona Erdi

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, komisyonun mutabakatçı değil müzakereci olduğunu belirterek, TBMM Başkanı Çiçek’in...

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, komisyonun mutabakatçı değil müzakereci olduğunu belirterek, TBMM Başkanı Çiçek’in liderlerle görüşmesinde bu zamana kadar ortaya çıkan sorunları ve verileri paylaşacağını söyledi. CHP’li Vekil Atilla Kart ise, Çiçek’in liderlerle görüşmesinin anayasa uzlaşma komisyonunun ömrüne ilişkin olmayacağını söyledi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında Meclis Ek Bina'da toplandı. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, siyasi liderlerle görüşecek TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, bu zamana kadar ortaya çıkan sorunları ve verileri paylaşacağını belirtti. İyimaya, “Tükettiğimiz süre ile ürettiğimiz miktar karşılaştırıldığında bir anayasa yapmaya imkan yok. Komisyon müzakereci, mutabakatçı değil. Şu anda bir anayasa yapma iradesinin yokluğu var. Bir olamazlık durumu var. liderlerle şu anda bu olmazlık durumu aşılabilecek mi o konuşulacak” dedi. İyimaya, liderler turunun bu hafta sonu bitmesini öngördüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

“BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ CUMHURİYETİN KAZANIMLARIDIR”

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, şu ana kadar 48 maddede uzlaşmaya vardıklarını dile getirdi. Uzlaşma komisyonunda 177 maddenin müzakere edilmediğini ifade eden Kart, bu rakamın 160 maddenin altında olduğunu kaydetti. Meclis Başkanı Çiçek’in siyasi parti genel başkanları ile görüşeceğini hatırlatan Atilla Kart, “Bu görüşme komisyon çalışmalarının devam mı tamam mı niteliğinde değil. Yarın da komisyon toplanacak. Çiçek’in liderlerle görüşmesi komisyon çalışmalarının verimliliği açısındandır” şeklinde konuştu.

Meclis Başkanı Çiçek’in liderlerle görüşmesinde, AK Parti’nin sunduğu başkanlık sisteminin yarattığı tıkanmayı ele alacağına işaret eden Kart, görüşmenin 4 grubun da talebiyle olduğunu söyledi. Bir gazetecinin, “AK Partili Mehmet Ali Şahin, Çiçek’in liderlerden kırmızı çizgilerini esnetmesini isteyeceğini söyledi. CHP’nin kırmızı çizgileri nelerdir” şeklindeki sorusu üzerine Kart, “Bizim kırmızı çizgimiz Cumhuriyetin kazanımlarıdır. Sayın Meclis Başkanı liderlere burada siyasi partilerin durduğu yerleri elbette ifade edecektir ama liderlerden ‘sizin kırmızı çizgileriniz nelerdir’ diye onları adeta angaje edecek bir yaklaşımın içinde olacağına da ihtimal vermiyorum” dedi.

Reklam
Reklam

“HENÜZ MUTABAKATTAN UZAK BİR DURUM VAR”

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ise, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, henüz mutabakattan uzak olunduğuna dikkati çekerek, “Türkiye yeni anayasasını yapmak zorunda. Toplumun ezici çoğunluğunun darbe anayasasını reddettiğini bir ez daha ifade ediyoruz. Anayasa uzlaşma komisyonunun çalışmaları çok önemlidir. 4 ayrı parti bu masada müzakere yapıyor. Biz uzlaşı masasında esneme konusunda azami bir gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: