"Anayasal zorluklarımız var"

LEFKOŞA (İHA) - KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Annan Planı temelinde sürdürülen müzakerelerin sonucunda varılacak anlaşmanın halkın referandumuna sunulabilmesi için bir takım yasal düzenlemeler gerektiğini ve bu yolda yasal- anayasal zorluklar bulunduğunu söyledi.

Annan Planı'nın KKTC'yi ortadan kaldırmakla kalmadığını, böyle bir oluşumu kabul etmediğini belirten Denktaş, "Halkın bilmesi gereken, bu egzersizin sadece KKTC'yi ortadan kaldıran değil, hiç yokmuş gibi davranan bir egzersiz olduğudur" dedi.
Komitelerin çalışmasıyla ortaya kabarık bir Anayasa taslağı çıktığını ancak bunun tercümesinin bile uzun zaman alacağını ifade eden Denktaş, görüşmelerin iki ayaklarını bir pabuca sokacak şekilde sürdürüldüğünü belirtti ve "acele işe şeytan karışır" atasözünü anımsatarak, bir halkın geleceğinin söz konusu olduğuna işaret etti.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Denktaş, bugün 13'üncüsü yapılan görüşmede, referandum, AB'yle uyum, kurucu devletlerin borçları, güvenlik, yüksek mahkemenin oluşumu ve havacılık gibi konuların ele alındığını açıkladı.

Saat 14.00'teki rutin basın açıklamasında, bugünkü görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi veren ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Denktaş, gelinen aşamada bugüne dek Türk ve Rum taraflarının ne istediğini ortaya koyacak şematik bir çalışma yaptıklarını, tamamlanınca basına ve kamuoyuna açıklayacaklarını duyurdu.

Denktaş, yarın görüşme yapılmayacağını ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun Atina'ya gideceğini kaydederek, Cuma günü başlayacak al-ver sürecinde Türk tarafının stratejisinin Ankara'yla birlikte hazırlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Denktaş, kuzey parça devletinin bin 700 polisi olması önerisini kabul etmediklerini sayının artırılmasını istediklerini belirterek, güvenlik konusundaki Rum yaklaşımını "Kabul edilemez ve tehlikeli" diye niteledi.

Reklam
Reklam

Bu arada, Başbakan Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı'nın basın açıklamasından kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrıldı. Talat, gazetecilerin sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'la bu akşam İstanbul'a uçacaklarını, oradan Ankara'ya geçeceklerini, yarın akşam da İstanbul üzerinden KKTC'ye döneceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, referandum konusunda anayasal zorunluluklar ve zorluklar bulunduğunu, Annan Planı'nın felsefesinin hiçbir zaman KKTC olmamış gibi bir yaklaşım olduğunu söyledi. Bunu anayasal, yasal ve siyasal açıdan kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Denktaş, referandum için meclisten bir yasa geçmesi gerektiğini kaydetti.
Denktaş, Cumhuriyet Meclisi'nde oluşturulan "Görüşmelerdeki Kıbrıs Türk Kurucu Devleti'nin Anayasa Taslağını Hazırlama Komitesi"nin gece gündüz çalışarak, ortaya kabarık bir anayasa çıkardığını ama bu çalışmanın Türkçe olduğunu, tercümesinin bile günler alacağını belirtti. Denktaş, görüşme sürecine konan zaman sınırlamalarına bir kez daha tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Denktaş, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos ve heyetiyle bugün yaptıkları görüşmede ele alınan konular hakkında saat 14.00'te basına açıklamalar yaptı, soruları yanıtladı.

Reklam
Reklam

"KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL" Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, referandum konusunda anayasal zorunluluklar ve zorluklar bulunduğunu, bugünkü görüşmede bunlara değindiklerini belirterek, "Meclisimizin bir yasa geçirmesi lazım. Bu yasanın statüsü nedir? Bazı insanlar, bazı arkadaşlar KKTC'nin var olmaya devam edeceği zannı içerisindedir. Halbuki Annan Planı'nın felsefesi ve esprisi, sanki hiçbir zaman KKTC olmamış gibi bir yaklaşım içerisindedir. Böyle bir yaklaşımı tabiatıyla bizim anayasal, yasal ve siyasi açıdan kabul etmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

Denktaş, Başsavcı'nın bu konuyla ilgilendiğini kaydederek, sorunun en kolay hallinin KKTC'nin bütün hakları ve varlıklarıyla kurucu devlete tekabül etmesi olabileceğini söyledi. Bu zorlukların var olduğunu söylediklerini kaydeden Denktaş, komitenin gece gündüz çalışarak ortaya kabarık bir anayasa çıkardığını ama Türkçe olduğunu, tercümesinin bile günler alacağını, halbuki 12 Mart'ta teslim edilmesi gerektiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Anayasa çalışmasını bu sabah aldığını ancak henüz incelemediğini ifade eden Denktaş, "İki ayağı bir pabuca sığdırma meselesi devam etmektedir. Acele işe şeytan karışır. Daha evvel de söyledim, yine tekrarlıyorum. Bir topluluğun, halkın geleceği, kaderi tayin edilecektir. Ama zaman bizi zorlamaktadır" şeklinde konuştu.

"AB KOMİSERİ TÜRK OLSUN" Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, AB yasalarıyla uyum sağlayabilmek için zamana ihtiyaçları olduğunu, AB'yle yakın işbirliği gerektiğini belirterek, dolayısıyla AB komiserlik görevine bir Türk'ün atanmasını uygun gördüklerini açıkladı. Ya Dışişleri Bakanı'nın ya da AB'yle ilgili bakan arasında Türk-Rum değişimi olacağını, komiserin de bir dönem Türk, bir dönem Rum olacağını, Türk'ten başlanmasını istediklerini anlatan Denktaş, konuyla ilgili bir de belge verdiklerini bildirdi.

Kurucu devletlerin borçları konusunun ele alındığını ifade eden Denktaş, borçlanan kurucu devletlerin borcunu ödemesi gerektiği, paylaşmanın anlamı olmadığı yönünde görüşlerini açıkladıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Denktaş, güvenlik konusundaki KKTC olmamış gibi Rum yaklaşımını ise, "Birçok tehlikeler yaratan, tamamen kabul edilmez, kendilerini büyük güvensizlikle karşı karşıya bırakan bir belge" diye niteledi.

Reklam
Reklam

Denktaş, güvenlik konusunda tatmin edilmesi gereken tarafın hem sayı hem de 1963'ten başlayan olayların sorumlusu olmadıkları gerekçesiyle Türk tarafı olduğunu belirterek, Rumlar'ın istediği şekilde BM Barış Gücü'ne icra hakkı veremeyeceklerini söyledi.
Bugünkü toplantıda polis sayısının da görüşülüğünü, KKTC'de bin 700 polis olduğunu, Başbakan'ın bu sayının bugünkü şartlarda yetersiz kaldığını savunurken plana bin 700 rakamının girdiğini belirten Cumhurbaşkanı Denktaş, rakamın çoğalması gerektiğini, bunun aslında karışılmaması gereken bir iç mesele olduğunu ifade etti.

"KAT KAT FAZLA BM GÜCÜ" Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, şöyle konuştu: "Bize bin 700, Rumlar'a 3 bin kadar polis kuvveti öngörürlerken, kendileri 7 bine yakın BM gücü getirecekler Kıbrıs'a. Dünyanın hiçbir yerinde, bölgedeki polis, güvenlik kuvvetlerinden kat kat fazla yabancı kuvvetler bulundurulmuş değildir. Bunu niye yaptıklarını sorduğumuzda, cevapları 'Çünkü başlangıçta çetin olaylar bekliyoruz' olmuştur. 30 yıldır hiçbir olay olmayan memleketi barışa götüreceksiniz diye çetin olaylar ortamına götürmenin anlamı nedir? 'Tedbirli olmak lazım' diyorlar. Ama bölge polis kuvvetlerinin fevkinde (üstünde) ve kat kat fevkinde bir BM kuvvetinin konuşlandırılması ve bunlara icra yetkisi verilmesi, tabiatıyla düşündürücüdür, kabul edilemezdir.

Reklam
Reklam

Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası konusunda Rumlar, Yunanistan askeri kuvvetlerinin Kıbrıs'a gelmesini istiyor. Biz bu kuruluşla işbirliğini askeri katılımın dışında düşünüyoruz. Askeri olmayan konularda işbirliğini kabul ediyoruz. Bu konuda yazılı değişiklik önerilerimizi verdik"

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Yüksek Mahkeme'nin oluşumu ve çalışmasıyla ilgili belgeleri de verdiklerini kaydederek, ilk mahkeme denilen bir mahkeme kurulmak suretiyle Rumlar'ın kuzeydeki mahkemelere başvurmasını önlemek için istedikleri bir kuruluş gördüklerini ve doğrusunun, doğal olarak her yerde yapılanın yapılması için belge verdiklerini açıkladı.

Bugünkü görüşmede gündeme gelen bir diğer konunun havacılık olduğunu bildiren Denktaş, konuyla ilgili görüşlerini bugün öğleden sonra ileteceklerini duyurdu ve Rumlar'ın da kendilerine bugün öğleden sonra vereceği belgeler olacağını, bugün sundukları belgelere cevap haklarını kullanacaklarını anlattı.

Denktaş, yarın toplantı olmayacağını, De Soto'nun Yunanistan'a gidip geleceğini öğrendiklerini ve bundan sonraki toplantının 12 Mart Cuma günü saat 10.00'da yapılacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Denktaş, bugüne kadar Türk ve Rum taraflarının ne istediğini ortaya koyacak şematik bir çalışma sürdürdüklerini de açıklayarak, "Hazır olunca bunu da halkımıza sunacağız" ifadelerini kullandı.