Anayasa'nın ilk görüşmeleri 18 saat sürdü

TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa değişikliği teklifinin ilk gün görüşmeleri, “usul” tartışmaları ile birlikte yaklaşık 18 saat sürdü.

Pazartesi saat 13.00’te başlayan görüşmeler, Salı sabah saat 7’ye kadar devam etti. Muhalefet partileri, TBMM İçtüzük yetkisini kullanarak sık sık Genel Kurul’u kilitleme yolunu seçti.

TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri zorlu başladı. Muhalefet partileri, İçtüzük yetkisini kullanarak, Genel Kurul’u kilitleme taktiğine gittiler.

CHP, her oylama öncesi yoklama talebinde bulundu. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yoklama süresini 2, bazen bir dakika ile sınırlı tutarak, toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla sürenin sonunu beklemeden görüşmelere devam etti.

Reklam
Reklam

-BAŞBAKAN ERDOĞAN, MİLLETVEKİLLERİNİ YAKIN MARKAJA ALDI-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler ile maddeler üzerindeki görüşmeler sırasında Meclis’ten ayrılmadı. Teklifin geneli ve maddeler üzerindeki oylamalara katılan Erdoğan, milletvekillerini sık sık kontrol etti.

-BAHÇELİ SIKI TAKİP ETTİ-

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de teklifin geneli ve maddeler üzerindeki oylamalara katıldı. Bahçeli de Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerini en fazla izleyen lider oldu.

-CHP, DSP ORTAK HARAKET ETTİ-

Anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurul’da görüşmeleri sırasında Genel kurul’u kilitlemeyi sürdürmeyi planlayan CHP, oylamalarda oy kullanmadı. DSP’li milletvekilleri de CHP ile ortak hareket etti.

-BDP OYLAMALARA KATILMADI-

Teklifin oylamaları sırasında Genel Kurul salonundan çıkan BDP’li milletvekillerinin, görüşmelerin sonuna kadar aynı taktiği uygulayacağı belirtildi.

TBMM Genel Kurul tutanaklarına Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri 143 sayfa olarak yansıdı. Meclis Genel Kurulu, Anayasa değişikliği teklifinde mesai olarak rekor kırmaya hazırlanırken, Anayasa değişikliği bütçe görüşmelerini de geride bırakacağı yorumları yapıldı.

Reklam
Reklam

ANKA