Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa'nın ilk üç maddesini olduğu gibi yeni Anayasaya aldıklarını belirterek, "Üç madde dışında illa bu olsun diye inatlaşma içinde değiliz. Hazırladığımız taslağı kamuoyuna açacağız. Yönteme yönelik her tartışmaya açığız ama önyargılara kimse kurban etmemelidir" diye konuştu.
Çiçek, "Biz parti olarak durup dururken bir şey yapmıyoruz, AK Parti için bir anayasa yapmıyoruz. Türkiye için bir Anayasa yapıyoruz" dedi.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nin Sabancı Centre'da yapılan toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Devlet Bakanı Çiçek ağırlıklı olarak Anayasa taslağı konusunda bilgi verdi.
Çiçek, TÜSİAD üyelerine, "Sizler vergi veren insanlarsınız. Sizi yöneten insanların neyi nasıl yaptıkları neyi neden yapmadıklarını, neyi neden dolayı yanlış yaptıklarını sorgulamak hakkınız var bizim de bilgi vermek gibi yükümlülüğümüz var" dedi.
Çiçek 22 Temmuz'da milletin sağduyuyla seçim öncesinde ortaya atılan endişelere karşılık verdiğini belirterek, "milletimiz demokrasiyi mevsimlik geçici olarak görmüyor hayat tarzı olarak görüyor kimsenin demokrasi dışı bir yol yöntem izlemesi artık mümkün değil" şeklinde konuştu.
Çiçek, konuşmasının devamında yeni parlamentonun göreve olumlu ortamda başladığını iktidarın geçen dönemde yapamadıklarının bir kısmını yapmaya çalışacağını belirten Çiçek, "Sorunları halının altına süpürerek üstünü örterek çözemeyiz ve böyle Türkiye'nin bir yere gelmesi mümkün değil" dedi.
AKP'nin önündeki 4-5 yılı altın yıllar olarak nitelendiren Çiçek, bu yılları heba etmemek gerektiğinin altını çizdi. Çiçek, kendi iktidarları döneminde geçmişte bir kısım doğru işler yapıldığını bir kısım işlerin de yapılamadığını vurgulayarak bu işlerin yapılmasının gerekçesini ise yürürlükteki anayasaya olarak gösterdi.
Anayasa değişikliğini toplumsal talep olduğu için yaptıklarını belirten Çiçek, Anayasa değişikliği çalışmalarına seçim öncesi başladıklarını bu çalışmaları yüzde 47 oy aldıktan sonra hazırlamadıklarını söyledi. Konuşmasında, 82 Anayasası daha yazılırken eleştirildiğini Türkiye Barolar Birliği dahil bun yönelik çalışmalar düzenlediğini ifade eden Çiçek Anayasa Hukuku Profesörü Bülent Tanör'ün TÜSİAD için 1997'da hazırladığı "Demokratikleşme Perspektifleri" başlıklı çalışmanın da Anayasa değişikliği açısından faydalı ve önemli bir çalışma olarak gösterdi.
-ANAYASA AKP İÇİN DEĞİL-
Çiçek, yeni Anayasa hazırlarken değişmez maddeleri değiştirmek gerekmediğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Biz parti olarak kendimiz için bir şey yapmıyoruz. ‘Durup dururken bu nerden çıktı' denilecek bir işi de yapmıyoruz. 1982'den bu yana partilerimizin sivil toplum kuruluşlarımızın şahıslarımızın dahi bu anayasa değişmelidir görüşüründen hareketle toplumun önemli kesiminin dile getirdiği bir işi yapıyoruz. Biz AK Parti için, AK Partililer için bir anayasa yapmıyoruz el birliğiyle, birlikte başarabilirsek, Türkiye için bir Anayasa yapıyoruz. Birlikte bir Anayasayı Türkiye için gerçekleştirebiliriz. Zamanı da bugündür, şimdidir. Parlamentoda, iktidarda ve toplumda istikrar vardır. Bunu daha fazla ötelememiz zaman kaybıdır."
Cemil Çiçek, Türkiye'nin AB hedefinden vazgeçmediğini ve vazgeçemeyeceğini vurgulayarak "Uyum yasalarının hamallığını yapan bir arkadaşınız olarak, AB Türkiye'nin yararına olacaktır diyorum Türkiye bu hedefi yakaladığında bölgesel güç olacaktır" dedi. Çiçek, AB'ye üye olmak için demokratik standartlara da sahip olmak gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Devletimizin şekli yapısı temel perspektifi o kabullerle (AB) örtüşmüş olacak. O nedenle acaba bu anayasa değişiklikleriyle ‘Şu veya bu olabilir mi' tarzında bir şey varsa, o dediklerinizin AB'de itibar görmesi mümkün değil. öyle bir ülkeyi AB'ye almazlar.
-İLK ÜÇ MADDE-
Çiçek, Anayasa hazırlarken "toplumun ortak paydası olan noktaların" tartışma konusu yapılmasını eleştirerek, bu tartışmaların yapılması halinde ise toplumun bitiş noktalarına jilet atılmış olacağını söyledi.
Çiçek şöyle konuştu:
"Türkiye devleti bir cumhuriyettir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bu devletin ülkesiyle bölünmez bütün olan milletin resmi dili Türkçe'dir. Bayrağı beyaz al yıldızlı bayraktır. Milli Marşı İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır. Biz bunlara inanıyoruz. Bunları her türlü tartışmanın üzerinde tutarız, yasal anayasal tartışmanın üzerinde tutarız."
Hazırlanan Anayasa taslağında mevcut Anayasanın ilk üç maddesini olduğu gibi koruduklarını dile getiren Çiçek, Anayasanın "hava boşluğunda" yapılamayacağını söyledi.
Çiçek ‘82 Anayasasının devleti güçlü kıldığını vatandaşı de devlet karşısında zayıf bıraktığını belirterek, günümüzde anayasanın görevinin devlet karşısında bireyin haklarını korumak olduğunu söyledi. Çiçek, hazırlanan Anayasasın hak ve özgürlükleri kısıtlayan engelleri ortadan kaldırdığını belirterek, İsmail Türüt'ün şarkısı kullanılarak hazırlanan klibe de değindi. Çiçek, "Kişi ifade özgürlüğünü kullanıyoruz diyerek savaş kışkırtıcılığı yapıyorsa ayrımcılık yapıyorsa insanlar arasına bir kin ve nefret tohumları ekiyorsa bu ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemez" dedi.
-"İTHAM DEĞİL ELEŞTİRİ BEKLİYORUZ"-
Cemil Çiçek anayasa taslağı hazırlanırken geçmişte Meclis'e sunulan öneriler çeşitli sivil toplum örgütlerinin hazırladığı metinler ve bilimsel makalelerin dikkate alındığını belirterek kamuoyunun üzerinde tartışabileceği bir hazırlık yaptıklarını, Avrupa Anayasasının da dikkate alındığını kaydetti. Hazırlanan çalışmaya kısa sürede tartışmaya açacaklarını belirten Çiçek, liberal düşüncede olan altı anayasa hukukçusu tarafından hazırlanan bu metnin üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Çiçek "Biz itham değil eleştiri bekliyoruz, bilimsel katılım bekliyoruz. Bu madde yanlıştır denirken gerekçelerini de belirten bir katkı bekliyoruz. Şu üç madde dışında illa bu olsun diye inatlaşma içinde değiliz. Hazırladığımız taslağı kamuoyuna tartışamaya açacağız" diye konuştu.
Taslağın kabul görmesinin ardından TBMM'ye gönderileceğini ve anayasanın Meclis tarafından ele alınacağını ifade eden Çiçek, yönteme ilişkin her türlü tartışmaya da açık olduklarını söyledi.
Çiçek, taslağın önyargılara kurban edilmemesini isteyerek, "Türkiye bir çok reformlar gerçekleştirmekte geç kaldı. Bu ekonomiyi daha güçsüz devleti daha güçsüz bıraktı milleti daha mutsuz etti" dedi.
Bakan Çiçek'in konuşmasının ardından TÜSİAD Yüksek İstişare toplantısı basına kapalı devam etti.
ANKA