"Andıç" talimatı bulunamadı!

Genelkurmay, "Psikolojik Harp siteleri Başbakanlık talimatıyla hazırlandı" dedi. Ancak Başbakanlıkta bu talimat bulunamadı.

Başbakanlık kaynakları, Genelkurmay’ın geçtiğimiz hafta “Direktif onlardan geldi” dediği ‘internet andıcı’ ile ilgili tartışmalara açıklama getirdi: “Bahsedilen, Ecevit hükümeti döneminde, tam 9 yıl önce Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne giren genel bir direktif. Bu direktifte, TSK bünyesinde ‘ irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere internet siteleri kurulması’ ifadesi yok.”
Başbakanlık kaynakları, kamuoyuna ‘internet andıcı’ olarak yansıyan, Genelkurmay bünyesinde ‘irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulup işletilen internet siteleri’yle ilgili tartışmalara dün bir açıklama getirdi.
Hürriyet'te yer alan habere göre; Başbakanlık kaynakları, Genelkurmay’ın, “İlgili direktif Başbakanlık’tan geldi” açıklaması üzerine, sözü edilen direktifin Bülent Ecevit hükümeti döneminden kalma olduğunu bildirdi. Sözkonusu direktifin, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ndeki ‘İrticai ve bölücü faaliyetlere ilişkin strateji planı’ kapsamında genel bir içerik taşıdığını kaydeden Başbakanlık kaynakları, direktifte, ‘internet siteleri kurulmasına’ ilişkin herhangi bir ifadenin yer almadığı bilgisini verdi.
**‘Hiç yapın denmemiş ki siteleri yıkın diyelim’**
Başbakanlık’ın, direktifin ne zaman ve kim tarafından verildiğiyle ilgili Genelkurmay’dan bilgi isteme nedeni de şöyle açıklandı: “Başbakanlığın o tarihte (2000 yılı) Genelkurmay ve güvenlikle ilgili bütün birimlere gönderdiği bu genel direktif kayıtlarımızda görünüyor. Ancak bu kayıtlarda internet siteleri kurulmasına ilişkin herhangi bir direktif yeralmıyor. Genelkurmay’dan bu yüzden bilgi istedik. ‘İnternet siteleri kurulsun’ diye özel bir talimatımız olmadığı için, bundan artık vazgeçilmesi gibi bir talimat vermemiz de sözkonusu olamaz.
**Genelkurmay, 2007 sonrası kapatıldıklarını açıkladı**
Zaten Genelkurmay da internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi amacıyla 2007 yılında çıkarılan yasaya uyum sağlamak maksadıyla yeniden düzenlenen bu internet sitelerinin daha sonra da tümüyle iptal edilip kapatıldığını açıkladı.”
Başbakanlık açıklamasında, Genelkurmay’la sözlü ve yazılı görüşmenin hangi düzeyde yapıldığı bilgisi ise verilmedi. Ancak Başbakanlık kaynakları, Genelkurmay’ın, talimatın 2000 yılına ait olduğu açıklamasını, bu görüşmelerin ardından yaptığını vurguladılar.