Android 4.3 hakkında bilmeniz gerekenler

Google, Android 4.3 yüklü Nexus 7’yi tanıtırken, yeni sürüme de resmiyet kazandırmış oldu. Güncel Android sürümü hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızda bir araya getirdik.

Daha önce çeşitli test sürümleri sızdırılan ve bu nedenle hakkında az da olsa bilgi sahibi olduğumuz Android 4.3, sonunda Google tarafından resmi olarak duyuruldu. İlk olarak 2013 model Nexus 7’de yer alan yeni sürüm, önemli yenilikleri beraberinde getiriyor.

Restrict Mode

Yeni sürümde ilk göze çarpan ayrıntıların başında çoklu kullanıcı desteği geliyor. Önceki sürümlerde de bu desteğin varlığında haberdar olmuştuk ancak artık resmi ve tamamen açık bir özellik olarak kullanıcılara sunulmuş oldu. Bu destek sayesinde tablet kullanıcıları, tek bir cihaz üzerinde farklı kullanıcılar atayabilecek. Özellikle tabletinizi zaman zaman çocuğunuzla paylaşmak zorunda kalan ebeveynler için çok işe yarayacak bir detay gibi duruyor.

Reklam
Reklam

Resctrich Mode adı verilen özellik sayesinde uygulamalar, çoklu profile sahip oluyor. Örneğin oynadığınız bir oyun kayıtları sadece sizin hesabınızda kalıyor. Farklı hesapların sizin oyununuz ile bir bağı olmuyor.

Bluetooth Smart (Bluetooth 4.0 LE)

Android 4.3 sonunda çok eleştirilen Bluetooth 4.0 BLE desteğine kavuştu. Mobil cihazlar için stratejik önem taşıyan bir teknoloji haline gelmeye başlayan Bluetooth 4.0 BLE, düşük enerji tüketim değerleri nedeniyle yeni nesil mobil aksesuarlarda sıklıkla tercih ediliyor. Artık Android akıllı saat teknolojilerine tamamen hazır.

OpenGL ES 3.0

Ağustos 2012’de ilan edilen OpenGL ES 3.0 sürümünü en güncel grafik katmanı olarak ifade edebiliriz. Çok ciddi yeniliklerin bulunduğu bu sürüm bir eski teknoloji olan OpenGL ES 2.0 ile de uyumlu. Yani bu katmanın temel alınarak geliştirildiği oyunlar, OpenGL ES 2.0 teknolojisine sahip cihazlarda da sorunsuz çalışabiliyor.

Bu yeni sürüm sayesinde aynı performans ölçeğindeki aynı nesnelerin çok daha düşük performans ile işlenebilmesi, yüksek sıkıştırma ölçeği ile aynı boyutlarda daha yüksek grafik kalitesine sahip görüntüler oluşturabilme (ETC2/EAC), yeni nesil gölgeleme dili gibi olanaklar sağlanabiliyor.

Reklam
Reklam

Bu sayede Snapdragon 600 ve 800 işlemcili modeller, Android 4.3’e yükseltildiği takdirde, destekli oyun ve uygulamalarda çok daha yüksek performans ortaya koyabilecek.

Galaxy Note 3’e Enerji Tasarrufu Sağlayan Çok Küçük RAM’ler