Android uygulamalara şifre koyma: Android'de uygulamalara nasıl şifre konulur?

Akıllı telefonlar insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası hâline gelmiştir. Bu sebeple insanlara ait pek çok kişisel ve özel bilgi de bu cihazların içerisinde bulunmaktadır. Mobil cihaz kullanıcıları için telefonlarını şifrelerle ve biyometrik güvenlik önlemleriyle korumak son derece önemlidir. Ancak, tüm cihazı koruyan tek bir şifre bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Peki, Android uygulamalara şifre koyma nasıl yapılır?

Android işletim sistemi bilgilerini güvende tutmak isteyen kullanıcılarına çok katmanlı bir seçenek sunar. Bu seçeneklerden birincisi telefonun kilit ekranına koyulan şifredir. Ancak, kilit ekranı şifresi girilirken başkaları tarafından öğrenilebilir, dolayısıyla önemli veriler için ikinci bir koruyucu katmana gerek duyulabilir. Bu noktada Android uygulamalara özel şifre koyma katmanı devreye girer. Whatsapp, galeri gibi telefonda yer alan özel bilgilere şifre ekleme ile kişisel verilerin korunması artırılabilir. Bu uygulama kilitleri tercihe göre bir şifre ya da cihaz destekliyorsa parmak izi veya yüz tarama gibi biyometrik şifre olabilir.

Reklam
Reklam

Android uygulamalara nasıl şifre konulur?

Ekran kilidi: Telefon kilit ekranını PIN, parmak izi veya desen gibi bir seçeneklerle kilitlemek, telefonun içerisindeki bilgilere erişimi korumak için bilinen en temel yöntemdir.
Uygulama kilitleri: Bu özelliği destekleyen Android telefonlar, bazı uygulamalar için özel kilit oluşturmaya izin verir. Bu kilit özelliğini çalıştırabilmek için ilk olarak Ayarlar > Güvenlik > Uygulama kilitleri menüsüne gidilmelidir. Telefona ait uygulama kilitleri ile şifre oluşturmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

  • Ayarlar > Güvenlik > Uygulama kilitleri veya benzer isimli menüye girilir.
  • Uygulama kilitleri açılır.
  • Şifre koyulacak uygulamalar seçilir.
  • Kilit için kimlik doğrulama yöntemini seçilir (PIN, desen, parmak izi vb.).
  • İhtiyaç duyulması hâlinde güvenlik sorusu veya yedek parola eklenir.

Android uygulamalara şifre koyma uygulamaları

Cihazda herhangi bir uygulama kilidi özelliği bulunmuyorsa, Google Play Store'da yer alan birden fazla üçüncü taraf uygulama kilidi uygulaması mevcuttur. Bu uygulamalar, PIN, desen, parmak izi veya yüz tanıma gibi birçok farklı kimlik doğrulama seçeneğine sahiptir. Google Play Store’da en çok tercih edilen uygulama ise AppLock uygulamasıdır.

Reklam
Reklam

AppLock, kişisel dosyaları ve uygulamaları korumak için kullanılan ücretsiz bir uygulamadır. SMS, rehber, Gmail, Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi tercih edilen sosyal medya uygulamalarını bir kilit ekranı ile korumak isteyen kullanıcılar bu programla birlikte istedikleri uygulamaları seçerek şifre koyabilirler.

Anahtar Kelimeler: