Ani Harabeleri'ni özel güvenlikçiler koruyacak

KARS (İHA) - Kars'ta "Bir yanda turistler Ani'yi geziyor, diğer yanda hayvanlar otluyor" haberleri üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, koruma altındaki harabelere hayvan girişlerini önlemek için 3 özel güvenlik elemanını görevlendirdi.

Kars'a 45 kilometre uzaklıktaki Ocaklı (Ani) Köyü yakınlarında bulunan Ani Harabeleri'nin hayvanların otlak yeri haline geldiği haberleri üzerine, bölge çitlerle çevrildi. Hayvan girişlerinin devam etmesi üzerine turizm jandarması için girişimlerde bulunuldu. Bundan da sonuç alınamayınca durumun Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirilmesi üzerine bölgede özel güvenlikçi görevlendirilmesine karar verildi. 15 gün önce 3 görevli Ani Harabeleri'nde göreve başladı. Ani Harabeleri'nin hem hayvanlardan hem de tahribattan korunması için işe alınan güvenlik görevlileri, antik kentin bitişiğindeki Ocaklı Köyü'nden tercih edildi. Görevlilerden birisi ihtiyaç nedeniyle Kars Müze Müdürlüğü'ne gönderilirken, diğer 2 kişi de Ani Harabeleri'nde göreve başladı.

Reklam
Reklam

Harabelerde incelemelerde bulunan Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Kenan Bekis, "Çok geniş alana yayılmış olan Ani Antik Kenti, 80 dönümlük bir alandır. Ani Harabeleri'nde sadece bir geçici işçiyle hizmet vermekteydik. Buranın etrafını, köyün hemen yanı başında olması nedeniyle demir çitle çevirmemize rağmen hayvanlardan korumak çok zordu. Bunu bir derece daha önleyebilmek için güvenlik alalım dedik ve bakanlığımız bize para gönderdi. İhalemizi yaptık, 15 gün önce 3 güvenlikçi aldık" dedi.

80 dönümlük arazideki ören alanının her yerini kontrol eden Murat Kara ve Halil Şengül adlı güvenlik elemanları, içerideki hayvanları dışarı çıkararak, köylüleri uyarıyor. İşe başladıklarında Ani Harabeleri'nde çok sayıda hayvana rastladıklarını ifade eden Kara, şimdi alana giren hayvanların yok denecek kadar azaldığını söyledi.
Ani Harabeleri, Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri'nin batı yakasında, Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehridir. Ören yeri, Anadolu'ya İpek Yolu üzerinden girişte ilk konaklama merkezi olduğundan aynı zamanda da bir ticaret merkezidir. Ören yerinin tarihi M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanıyor. Bugünkü ören yerini oluşturan iç kale M.S. 4. yüzyılda Kars şehrine ismini veren Karsaklılar tarafından yaptırıldı. 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani'yi fethetmesinden sonra Ani beyi olan Ebul Menucehr tarafından 1064-1072 arasında 3. sur sistemi yaptırıldı. Kale surları deve tüyü ve siyah renkli tüf taşından yer yer 2 ve 3 sıra halinde Horasan harcıyla yapıldı. Kurulduğu arazi üzerine uyumu sağlamak amacıyla üçgenimsi bir şekilde inşa edilen surların 7 giriş kapısı var. Bu kapıların en önemlileri Aslanlı, Kars ve Sarnıçlı kapıları. Şehrin surlarını uzun kuşatmalara dayanıklı hale getirmek için surlar arasına yapılan destekleme kuleleri aynı zamanda erzak ve tahıl deposu olarak kullanıldı. Arazinin eğimine göre yer yer 5 metre yüksekliğe kadar oluşan surların dış cephelerinde haç motifleri, aslan ve yılan kabartmalı rölyefler, çini süslemeler mevcut. Ören yerinin ana giriş kapısı olan "Aslanlı Kapı" iki büyük giriş kapısından oluşuyor. Aslanlı Kapı'nın bulunduğu surların doğu yanındaki burç üzerinde Selçuklu Sultanı Alparslan'ın şehri 1064 yılında fethetmesini belgeleyen dört satırlık Kufi İslami kitabe mevcut.

Reklam
Reklam