Ani Harabeleri'ni tanıtım çalışmaları

KARS (İHA) - Kars'a yaklaşık 42 kilometre uzaklıktaki tarihi Ani Harabeleri'nin tanıtımı için Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışmalara başladı. Kültür ve Turizm Müdürü Kenan Bekis, Ani Harabeleri'nin bugüne kadar yeterince tanıtılmadığını ancak bundan sonra gereken her türlü tanıtımın yapılacağını söyledi.

Dünya Tarihi Mirası Koruma Vakfı'nın koruma altına aldığı dünyadaki 40 eserden biri olan Ani Harabeleri'nin Kars'ın inanç ve kültür turizmi açısından tanınmasına büyük katkı sağlayacağını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Kenan Bekis, "Koruma altında bulunan tarihi kentte 35 eser bulunuyor. Ani Harabeleri'nin tanıtımı için el broşürü hazırlattık. Broşürde tarihi kentin haritası, tarihçesi ve eserlerin yerleri Türkçe ve İngilizce olarak belirtiliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Ani Kenti'nin tarihçesi hakkında da bilgi veren Bekis, Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri'nin batısında bulunan Ocaklı (Ani) Köyü sınırları içindeki Ani Antik Kenti'nin İpek Yolu üzerinde Ortaçağ döneminde kurulmuş bir ticaret şehri olduğunu söyledi. Yapılan araştırmaların buradaki yerleşmenin Kalkolitik Çağa (MÖ. 4000) kadar uzandığını ortaya koyduğunu belirten Bekis, ancak antik kentin siyasal ve tarihsel açıdan önem kazandığı dönemin Bagratlı Krallığı dönemi olduğunu ifade etti.
Bagratlı Kralı Aşot tarafından (MS. 962) kentin başkent seçildiğini kaydeden Kültür ve Turizm Müdürü Bekis, MS. 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından 24 günlük bir kuşatmadan sonra alınan Ani Antik Kenti'nin Şeddadlılar yönetimine bırakıldığını, 1161-1164 yıllarında Gürcü akınlarının kentte etkili olduğunu ve 1200 yılına kadar Şeddadlı Beyliği'nin elinde kaldığını belirtti. Gürcüler'in 1201-1239 yılları arasında kenti işgal ettiğini ve 1239-1356 yılları arasında kentin Moğollar'ın yönetiminde kaldığını ifade eden Bekis, "Kentte 1380'de Karakoyunlu hakimiyeti başlamış, 1387'de ise Timur'un kuşatmasına direnemeyerek teslim olmuştur. Antik kent 1534'ten sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimine katılmış, 1878 yılında ise Çarlık Rusyası tarafından işgal edilmiş, bu işgal 1917 yılına kadar sürmüştür. Bugünkü Ocaklı Köyü'nün yakınlarında, Arpaçay Nehri'nin batı yakasında Bostanlar Deresi ile Mığmığ Deresi arasında kalan 5 hektarlık bir arazi üzerinde bulunan Ani Ören Yeri'ndeki mimari kalıntılar Sasani, Arap, Ermeni, Selçuklu kültür ve sanatının etkilerini taşımaktadır. Antik kente 7 giriş kapısı açılmaktadır. Ebul Menucehr Camii ise 1072 yılında Anadolu'da yapılan ilk Türk camisidir. Kentin merkezindeki kervansaray, 12. yüzyılda yapılan Selçuklu dönemi eserlerindendir" diye konuştu.

Reklam
Reklam