Ani ölümler kalbin şoklanması ile önleniyor

İZMİR (İHA) - Kliniklerinde geçen yıl 70-80 dolayında hastaya ritm bozukluğu nedeniyle kalp pili takıldığını açıklayan Prof. Dr. Akıllı, "Özellikle enfarktüs sonrası hastalarda ciddi anlamda ritm bozukluğu ortaya çıkabilmekte. Bu hastalar için en büyük şans bu pillerin takılmasıdır" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda ritm bozukluğu olan hastaların kalbine pil takılarak hayati tehlike anında ani ölümlerin önlenmesi sağlanıyor. Ani ölümlerin en büyük nedeninin ritm bozukluğu olduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Azem Akıllı, "Ritm bozukluğu olan hastalarda kalbe pil takılması işlemi lokal anestezi altında, kardiyolog tarafından yapılıyor. Hastanın köprücük kemiğinin altında 5-6 santimlik kesi yaptıktan sonra pilin bataryası yerleştiriliyor. Cihazın kabloları da kalbe takılıyor. Bu kablolar vasıtasıyla kalbin çalışma düzeni takip ediliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Sözkonusu pilin ritm bozukluklarında elektirik şokuna benzer ber şok vererek hayati tehlike yaratan durumu ortadan kaldırdığını vurgulayan Prof.Dr.Azem Akıllı, "İlaç tedavisiyle ritm bozukluğu düzelmeyen hastalarda kalp pili takarak, hastanın hayati tehlike yaşamasını önlemiş oluyoruz" diye konuştu.

Kliniklerinde geçen yıl 70-80 dolayında hastaya ritm bozukluğu nedeniyle kalp pili takıldığını açıklayan Prof. Dr. Akıllı, "Özellikle enfarktüs sonrası hastalarda ciddi anlamda ritm bozukluğu ortaya çıkabilmekte. Bu hastalar için en büyük şans bu pillerin takılmasıdır" dedi. Ritm bozukluğunun yanında kalp yetmezliğinin düzeltilmesi amacıyla da kalp pillerinin takılabildiğini belirten Prof. Dr. Akıllı, "Bu piller hem şok yaparak ritm bozukluğunu düzeltmekte, hem de kalbin iki karıncığının beraber çalışmasını sağlayarak kalp yetmezliğini ortadan kaldırmaktadır" diye konuştu.