Anıt Çeşme Geçici Olarak Taşındı

ŞANLIURFA (A.A) - Mustafa Kemal Paşa'nın "Atatürk" unvanını almadan önce Türkiye'de adına dikilen ilk anıt çeşme, Şanlıurfa kent merkezindeki kavşak

ŞANLIURFA (A.A) - Mustafa Kemal Paşa'nın "Atatürk" unvanını almadan önce Türkiye'de adına dikilen ilk anıt çeşme, Şanlıurfa kent merkezindeki kavşak çalışmaları nedeniyle zarar görmemesi için geçici olarak taşındı.

1917'de Mutasarrıf Şehit Nusret Bey tarafından Mustafa Kemal Paşa komutasında savaşan Urfalı şehit ve gazilerin hatırasına yaptırılan Mustafa Kemal Paşa Anıt Çeşmesi'nin bulunduğu Abide Kavşağı'nda trafiğin rahatlatılması amacıyla köprülü kavşak projesinin uygulanmasına karar verildi.

Projenin temeli geçen ay KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı törenle atıldı.

Reklam
Reklam

Çalışmaların yürütüldüğü bölgede yer alan anıtın zarar görmemesi için Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca geçici olarak taşınması kararı alındı.

Bu kapsamda Belediye Koruma Amaçlı İmar Müdürlüğü'nden bir ekip tarafından anıtın üzerindeki kesme taşlar numaralandırıldıktan sonra tek tek sökülerek, proje tamamlanana kadar muhafaza edileceği depoya alındı.

Anıtın, ekim ayında bitirilmesi öngörülen projenin hizmete açılmasının ardından aslına uygun olarak aynı yere yeniden dikilmesi planlanıyor.

Şanlıurfa Belediyesi Koruma Amaçlı İmar Müdürlüğü'nde görevli inşaat teknikeri Fethi Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kavşaktaki anıtın zarar görmemesi için geçici olarak taşındığını söyledi.

Mustafa Kemal Paşa Anıt Çeşmesi'ndeki taşların titizlikle söküldüğünü ve numaralandırıldığını belirten Demirtaş, "Anıtın parçalarını muhafaza edeceğiz. Kavşak projesinin tamamlanmasının ardından anıtı yeniden aynı yere dikeceğiz" dedi.

1917'de Mutasarrıf Şehit Nusret Bey tarafından I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale'de Mustafa Kemal Paşa ve komutasında savaşan Urfalı şehit ile gaziler anısına yaptırılan anıt çeşme, vali konağının önüne dikildi. Gaziantep-Diyarbakır-Mardin yolu kavşağındaki Abide Parkı'nda yer alan, halk arasında "Yol Gösteren Çeşmesi", "Çanakkale Şehitleri Abidesi" olarak da bilinen anıt çeşme, 1972'de bugünkü yerine taşındı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz