New York Times gazetesi, Türkiye'deki Atatürk sevgisi ve Anıtkabir'e rekor düzeydeki ziyaretçileri haber yaptı.
NYT'nin Türkiye muhabiri Sabrina Tavernise imzalı "Karmaşık zamanlarda Türkiye, güven veren bir yüz arıyor" başlıklı haberinde Türkiye'deki Atatürk sevgisini ve Anıtkabir'e insan akımını değerlendirdi.
Atatürk'ün ölümünden 85 yıl sonra milyonlarca Türk'ün hala Anıtkabir'i ziyaret ettiğine dikkat çeken gazete, ziyaretçilerin sayısının 2007 yılında rekor kırdığını kaydetti. Gazete şunları yazdı:
"Anka ajansı haberine göre, geçen yıl 12.7 milyon kişi, anıtı ziyaret etti. Bu rakam geçen ilkbaharda yapılan büyük gösteri ile yükselmiş ise de hala geçen yıla göre yüzde 50 daha büyük ve anıtın 54 yıllık tarihinin herhangi bir yılından daha fazla."
-"2007 TÜRKİYE'NİN TARİHİNİN EN ÇALKALTILI YILLARINDAN BİRİ"
"1938 yılında ölen bir kişinin mezarına yapılan ziyaretlerdeki bu artış neden?" sorusunu soran gazete, Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi, Genelkurmay bildirisi gibi gelişmelere dikkat çekerek, "2007, Türkiye'nin tarihinin en çalkantılı yıllarından biriydi. Laik Türkler, yükselen dindar bir siyasetçi sınıfa karşı ayağa kalktı" ifadesini kullandı.
NYT, Atatürk'ün "parlak bir stratejist"in yanısıra bir "devlet adamı" da olduğunu belirtirken, Atatürk'ün reformlarına dikkat çekerek, "Müslüman dünyası ile bağları kopararak dil, giyim, vatandaşlarının kültürel alışkanlıklarını bile değiştirdi" diye yazdı.
Anıtkabir'i ziyaret eden insanların Atatürk'e gösterdiği sevgi ve saygıyı da aktaran gazete, Malatya'dan 52 yaşındaki Hasan Meseli'nin "Her şeyimiz ona borçluyuz. O Allah'ın Türk halkına bir armağanı" sözlerini de aktardı.
Türkiye'de geniş bir değişim yaşadığını, AB'ye katılma planının olduğuna işaret eden ABD'li gazete, bazı Türklerin "dindar politikacılar"ın yönetiminden kuşku duyduklarını, bu atmosferde milliyetçi duyguların ivme kazandığını kaydetti.
-"KAN İLE YAPILAN BAYRAK"
ABD'li gazete, bu çerçevede kan ile bayrak yapan Kırşehir'deki bir grup öğrencilerine ilişkin haberlere dikkat çekerek, öğrencilerin kendi kanları ile yaptıkları bayrağı Genelkurmay Başkanı'na gönderdiklerini yazdı.
Bazı liberallerin Atatürk'ün "tanrılaştırılmış" statüsünü kınadıklarını belirten gazete, ancak Anıtkabir ziyaretçilerinin çoğunun çok farklı düşündüklerini kaydederken, Almanya'dan Türkiye'ye gelen Arife Tunar'ın, Anıtkabir için kullandığı "52 yaşındayım ve beni o kadar duygulandıran başka bir vesile hatırlamıyorum" sözlerine dikkat çekti.
ANKA