'Anız Yakanlar Hem Kendilerine Hem De Çevrelerine Zarar Veriyor'

Turhal Ziraat Odası Başkanı Mustafa Soylu, çiftçilerle yaptığı toplantıda anız yakanların, hem kendilerine, hem de...

Turhal Ziraat Odası Başkanı Mustafa Soylu, çiftçilerle yaptığı toplantıda anız yakanların, hem kendilerine, hem de çevrelerine zarar verdiğini söyledi.

Ziraat Odası Toplantı Salon’unda çiftçilerle bir araya gelen Başkan Mustafa Soylu, anız yakmanın toprağa yarar yerine zarar verdiğini kaydetti. Anız yakılmasıyla toprak yüzeyindeki faydalı böcek ve bitkilerin yanarak öldüğünü hatırlatan Soylu, "Toprak yüzeyindeki faydalı bitki ve böceklerin yok olması sonucu rüzgar ve su erozyonu oluyor. Anız yakılmasa bu bitki ve böcekler torağa gübre olacak ve zenginleştirecektir. Anız yakma sonucunda denge bozuluyor. Doğal dengenin bozulması sonucu zaralı haşereler hızla çoğalmaya başlıyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Anız yakan çiftçilere idari para cezaları da uygulanacağını ifade eden Soylu, "Yol kenarları ve boş alanlardaki otların ve anızların yakılması ülkenin temel ekolojik sistemlerinin dengesinin bozulmasına, bitki ve hayvan türlerinin nesillerinin tehlikeye düşürülmesine, doğal zenginliklerin tahribine neden olmaktadır. Anız yakılması sonucu komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünler, meyve bahçeleri ile canlı cansız çitlere zarar vermektedir. Anız yangınları ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta, dolayısıyla bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmaktadır. Ayrıca yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden kötü görüntü sergilemeleri ile de turizmin olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Yasaklama kararı vatandaşlarımızın konuya gösterecekleri duyarlılık ölçüsünde başarıya ulaşacaktır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz