Anız Yakmak Toprağın Verimini Yüzde 30 Düşürüyor

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, anız yakılmasıyla birlikte tarlada verimin yüzde 30 düştüğünü ifade...

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, anız yakılmasıyla birlikte tarlada verimin yüzde 30 düştüğünü ifade etti.

Hasat döneminin gelmesiyle birlikte anız yangınlarının da kendini göstermeye başladığını ifade eden Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, anız yakılması ile birlikte toprakta yaşayan binlerce canlının öldüğünü ifade etti. Koçak, “Yakılan bir anız tarlasıyla yakılmadan ekilen yani anıza ekilen bir tarlada verim açısından en az yüzde 30 verim farkı oluyor. Verim farkını bir kenara bıraksak bile topraktaki binlerce yararlı canlı yakılan anızda yok oluyor. Bizim çiftçimiz bilerek isteyerek karıncayı incitmez. Anız yakarak artık binlerce yararlı canlıyı öldürmeyelim” dedi.

Reklam
Reklam

Anız yakmanın her yönüyle zarar ve günah olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Tarlalardaki binlerce küçük canlı toprağın nefes almasını sağlıyor. Küçük böcekler ve kurtçuklar toprağın adeta akciğeri gibi oluyor. Yakılan anızlarda bu canlılar yakıldığı için toprak zamanla sertleşmeye ve nefes alamamaya başlıyor. Bu nedenle de yakılan anızlardaki topraklarda verim yüzde 30’a kadar düşebiliyor. Karıncayı bile incitmeyen çiftçimizin artık bu bilinçsizlikten, anız yakmadan vazgeçmesi gerekiyor. Tarlamıza zarar vermeyen, hatta bizim daha çok kazanmamız için toprağa nefes veren canlıları bizim hasat sonunda yakmamız hiçbir vicdana sığmaz. Ekim sonunda anızları yakmadan da tarla hazırlanabilir. Toplumun belki de işine en duyarlı kesimi olan çiftçilerimizin bu konuya da hassas davranacağına yürekten inanıyorum. Çünkü karınca yuvasını bozmamak için yol değiştiren çiftçimiz bilerek hiçbir faydalı canlıyı yok etmeye kalkışmaz. Bilerek tarlasının verimini düşürmez” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: