Ankalya'da hizmet ve diyalog kültürü konuşuldu

Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AKDİM) tarafından düzenlenen ‘Demokratikleşme Sürecinde Sivil Toplumun Etkisi, Hizmet Hareketi Modeli’...

Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AKDİM) tarafından düzenlenen ‘Demokratikleşme Sürecinde Sivil Toplumun Etkisi, Hizmet Hareketi Modeli’ konulu konferans Ramada Otel’de gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak ABD’li akademisyen Prof. Dr. Alexander Scott, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ile gazeteci Emre Aköz katıldı.
Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki ilişkileri inceleyen Katolik bir akademisyen olduğunu belirten Scott, Chicago’da birçok Hristiyan ve Müslüman öğrencisi bulunduğunu hatırlattı. Birlikte eğitim gören bu öğrencilerin hizmet hareketini bildiklerini ve kendisinden bu hareketi tanımlamasını istediklerini ifade etti. Diyalogun sağlıklı toplumlar açısından ‘kilit rol’ oynadığı tespitinde bulunan Scott, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Diyalog olmadan toplumlarımız çoğulcu olmaya devam edebilir. Etnik köken ya da din açısından çoğulculuk olabilir. Birçok ülkede, Avrupa’da ve ABD’de de bu çeşitlilik, farklılıklar var. Bunun dışında, bunların üzerinde olan bir diyalog ilkesinin benimsenmesi gerekir. Siyasi seviyede bir diyalog etiği yok. Siyasi düzeyde Türkiye’de diyalog açısından çok iyi bir alt yapının sağlanması gerekiyor. Bu, sivil toplumun ve demokratikleşmesinin gelişmesinde önemli bir rol oynar.”
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de din özgürlüğü, insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi evrensel değerleri savunan hareketin, ideolojik ve siyasal bir yönü olmadığını belirtti. Yeşil, geçmişte ve bugün hiçbir siyasi partiyi desteklemeyen hareketin ajandasında siyasal erki ele geçirme gibi gizli bir hedefin yer almadığını vurguladı. Yeşil, “Kurtuluş Savaşı'nın yapılmasını sağlayan kaynak neyse, hareketin kaynağı da odur.” dedi.
Gazeteci yazar Emre Aköz ise karşı çıkmadan önce hareketi öğrenip anlamaya çalışmanın daha doğru olacağını belirtti. Aköz, “Hareketin parçası olan bazı insanlar demokrat olmayabilir ama hareketin kendisi demokrattır. Hareket, Türkiye’nin demokrasisine müthiş katkıda bulunuyor.” diye konuştu.
Antalyalıların ilgi gösterdiği konferans sonunda konuşmacılara plaket verildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz