Ankara barosundan "Sivas Olayları" belgeseli

Ankara Barosu, ''Sivas Olayları''na ilişkin dava sürecinde yaşananları, hukukçuların ve müdahil avukatların dili ile anlatan ''Alaz'' adlı belgesel hazırladı.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve belgeselin yapım sorumlusu avukat Onur Tatar,Türk hukuk tarihinin, İstiklal Mahkemeleri yargılamaları, Yassıada yargılamaları, sıkıyönetim, askeri darbe dönemi ve olağanüstü dönem yargılamaları, parti kapatma davaları ve Yüce Divan yargılamaları gibi onlarca önemli davayla dolu olduğunu belirterek, bu davaların, nadiren hukukçuların dili ve kalemiyle kamuoyu ile paylaşıldığını kaydetti.

''Sivas Katliamı Davasının da kamuoyuyla hukukçuların ve müdahil avukatların dili ile bugüne kadar paylaşılmamış davalardan bir tanesi olduğunu'' ifade eden Tatar, ''2 Temmuz 1993 yılında 35 insanın ölümü ile sonuçlanan olayların, 17 yıl süren ve daha da devam edecek olan yargılaması esnasında yaşananların mağdur ve müdahil avukatlarının dili ile aktarılması çok önemlidir'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ankara Barosu Yönetim Kurulu'nun, sahip olduğu teknolojik imkanlar marifetiyle böyle bir çalışmanın yapılmasına ön ayak olduğunu kaydeden Tatar, belgeselin yapım aşamasına ilişkin şu bilgileri verdi:

''Amatör bir ruhla, profesyonel bir anlayışla 6 aya yakın bir süre 1 kameraman, 1 seslendirmeci, 5 stajyer avukat, üç avukattan oluşan 8 kişilik ekip ile gerçekleştirilen bu çalışma, önemli bir deney çalışmasıdır. Gelecek kuşaklar için örnek olacak bir çalışmadır. Kayıtları, seslendirmesi ve montajı tamamıyla Ankara Barosunda ve Ankara Barosunun teknik imkanlarıyla gerçekleştirilen bu çalışma esnasında 11 müdahil avukatla röportaj yapıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin görüntü ve fotoğraf arşivinden, Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu tarafından davaya ilişkin yayınlanan kitaplardan, Milli Kütüphane'deki gazete arşivinden, Anadolu Ajansı ve televizyonlarda yayınlanmış görüntülerden yararlanıldı.

Olayda hayatını kaybedenlerin özel eşyalarının yer aldığı Sivas Şehitleri Müzesi ve Anıt Mezarlarından görüntü kaydı alındı.''

Reklam
Reklam

Belgesele ''Alaz'' isminin ise olayların ertesinde yaşananların etkisi ile çocuğuna ''Alaz'' ismini veren bir meslektaşlarından esinlenerek, onun duyarlılığından etkilenerek seçildiğini belirten avukat Tatar, Ankara Barosu'nun, bu çalışmayı, Sivas'ın 'Alaz'ının bütün Türkiye'yi sarmaması için hazırladığını kaydetti.

Tatar, belgeselin gösteriminin, 5 Temmuz'da, Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirileceğini söyledi.