Ankara, Hamas'ın "arabuluculuk" teklifini ciddiye almadı

ANKARA (İHA) - Filistin'in Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalar artarken, Hamas'ın iki numaralı ismi Mahmud Zahar'ın barış için Türkiye'den arabulucu olması teklifini Ankara ciddiye almadı.

Filistin tarafından resmi olarak böyle bir teklif gelmediğini belirten Dışişleri kaynakları, şuan için 'arabuluculuk' gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından yasadışı ilan edilen Hamas'ın silahlı kanadı, Gazze Şeridi'ndeki kontrolü, merkezi yönetime bırakmaması nedeniyle bölgedeki kavga cinnet boyutuna ulaştı. İsrail Başbakanı Ehud Olmer'in Gazze Şeridi'ne uluslararası barış gücünün gelmesi yönündeki talebinin dünyada yankı uyandırmasına rağmen bu yönde bir girişim olmaması Gazze'deki şiddeti önleyemedi. Hamas'ın iki numaralı ismi Mahmut Zahar'ın, bir Türk gazeteye Türkiye'den arabulucu olmasını istedikleri yönündeki röportajı ise Ankara tarafından ciddiye alınmadı. Dışişleri Kaynakları, Hamas tarafından Türkiye'ye iletilen 'arabulucu' teklifinin olmadığını belirterek, açıklamalar üzerinden böyle bir girişimde bulunamayacaklarını bildirdi. Kaynaklar, Filistin hükümeti tarafından Türkiye'ye böyle bir teklif gelmediğine de dikkat çekerek, spekülatif haberler üzerine yorum yapmanın doğru olmayacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Hamas'ın iki numaralı ismi Zahar, yaptığı açıklamada, tarafların mutabakata varmasına Ankara'nın yardımcı olabileceğini belirterek, "Açlıkla, ambargolarla, benzin kısıtlamalarıyla köşeye sıkıştırılmış olan Filistinliler'e Türkiye yardım edebilir. Gruplar arası anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapabilir. Uluslararası ambargolar konusunda da Filistin'e yapılan haksız baskılara engel olabilir" dedi.