Ankara ılımlı ve cesaret verici rapor bekliyor

Ankara - Ankara, AB Komisyonu'nun yarın açıklanacak İlerleme Raporu'nun ılımlı ve cesaret verici olmasını bekliyor.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik kriterler alanında önemli adımlar attığını, bu bağlamda Türkiye'de belli bir gelişmenin söz konusu olduğunu belirtirken, bu gelişmelerin rapora da yansıyacağını ifade etti.

Bu çerçevede Türkiye'nin AB sürecinde katettiği yolun adil ve objektif olarak değerlendirilmesi beklentisi içindeki kaynaklar, AB Komisyonu'ndan olumsuz bir raporun çıkacağını düşünmüyor.

Reklam
Reklam

Raporda Türkiye'nin AB sürecinde atması gereken adımların, müktesebata uyum konusundaki eksikliklerinin yer alacağını, bunun da doğal olduğunu ifade eden kaynaklar, "Eleştirilerin tabiatıyla olacağına, eleştiriler olmazsa zaten sürecin de tamamlanmış bulunacağına" işaret etti.

İlerleme Raporu'nun AB'nin verdiği bir karne olmadığına dikkati çeken kaynaklar, "Biz öğrenci değiliz onlar da öğretmen değil. Bize karne vermiyorlar" ifadesini kullanıyor. Yıl sonuna kadar açılması beklenen iki fasıl (Sermayenin Serbest Dolaşımı, Bilgi Toplumu ve Medya) ile birlikte açılan fasılların toplamının on
olacağını anımsatan kaynaklar, Fransa'nın Türkiye'nin beklentileri doğrultusunda mümkün olduğunca objektif bir dönem başkanlığı yaptığını belirtirken, siyasi ve
keyfi davranışların sona ermesi durumunda daha fazla faslın açılabileceğini kaydetti.

Bu arada Türkiye'nin 2008 Ulusal Programı sürecinde sona gelindiğini belirten kaynaklar, dış politikada son dönemde izlenen politikaların ve BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğinin, Türkiye'nin AB sürecine olumlu katkılar yapacağı görüşünde.

Reklam
Reklam