Ankara Kent Merkezi'nin Dönüşümü Tartışıldı

Ankara Kent Merkezi'nin süreç içinde yaşadığı evreler, “Ankara Kent Merkezi’nin Dönüşümü: Dün-Bugün-Gelecek” başlıklı panel serisiyle...

Ankara Kent Merkezi'nin süreç içinde yaşadığı evreler, “Ankara Kent Merkezi’nin Dönüşümü: Dün-Bugün-Gelecek” başlıklı panel serisiyle Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde masaya yatırıldı.

TMMOB Şehir Plancıları Odasınca düzenlenen Ankara Kent Merkezi’nin geçmişi, bugünü ve geleceğinin ele alındığı panelde, Ankara kent merkezinin tarihsel süreç içindeki dönüşümü, bugünü ve yarını ele alındı. Oda Başkanı Necati Uyar'ın açılış konuşmasını yaptığı panel, 3 oturum ve sergiler içerecek biçimde tüm gün sürdü.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Çağatay Keskinok (ODTÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü), Ömer Kıral (ODTÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü), Dr. Buğra Gökçe (Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı), Araş. Gör. Berk Kesim (ODTÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü), Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin (Atılım Ün. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi)nın katıldığı paneler serisinin ilkinde Ankara Kent Merkezi‘nin Erken Cumhuriyet Döneminden Günümüze Planlanması; uygulamaları ve bugünkü sorunları ele alındı.

Doç. Dr. Çağatay Keskinok yönettiği panelde Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, Dr. Ömer Kıral, Yrd. Doç. Dr. S. Zafer Şahin ile Araş. Gör. Berk Kesim birer sunuş yaptılar.

Tarihi kent merkezi Ulus’un yanı sıra Kızılay ve Tunalı Hilmi bölgesi gibi Ankara’da kent merkezi özelliği taşıyan bölgelerinin bir çöküş yaşamakta olduğu konusunda ortaklaşılan panelde, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe bu durumun bir nedeninin iletişim alanında gelişmelerin ve ekonomik etkinlik biçimindeki değişimlerin sonucu olarak merkezi iş alanları kavramının esnekleşmesinin bir ürünü olduğunu vurgularken, diğer önemli etkenin de neo-liberal siyasetin ulaşım, alışveriş merkezi yer seçimi vb bilinçli ve iradi politikaları olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Kent merkezlerinin kent kültürünün oluşmasında ve yaygınlaşmasında çok önemli bir rol üstelendiğine dikkat çekilen panelde, kent merkezlerinin çöküş yaşamasının kent kültürü ve kentlilik bilinci açısından da olumsuz sonuçlara kaynaklık ettiğinin altı çizildi. Konuşmacılar kent merkezindeki çöküşe karşı kayıtsız kalınmasında siyasi iktidarın kentin yüz yüze ilişkilerin yaşandığı ve örgütlendiği mekanlara karşı olumsuz bir siyasi yaklaşıma sahip olması kadar, kentsel dönüşüm politikaları aracılığıyla büyük bir ekonomik rant oluşturulması gibi ekonomik faktörlerinde önemli olduğu konusunda ortaklaştılar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: