Ankara Sanayi Odası 49. Yıl Ödül Töreni…(5)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ODTÜ’deki olaylarla ilgili CHP'nin tavrını eleştirerek, "Allah korusun bir başka siyasi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ODTÜ’deki olaylarla ilgili CHP'nin tavrını eleştirerek, "Allah korusun bir başka siyasi parti kendi kitlesini bu öğrencilerin karşısına dikerse o zaman CHP Genel Başkanı ne diyecek? Bu sorumsuzluğun hesabını nasıl verecek?" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Sanayi Odası'nın düzenlediği 49. Yıl Ödül Töreni'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuşmasının son bölümünde ODTÜ'de yaşanan olaylara değinen Erdoğan, öğrenci hareketlerinin ise ilk olarak 1876 yılında ortaya çıktığını söyledi. "1950'ye kadar yani Adnan Menderes hükümetine kadar öğrenciler tek parti hükümetinin politikalarını desteklemek amacıyla hep nümayişe sevk edildiler" diyen Başbakan Erdoğan, "1950'den itibaren de bizzat CHP eliyle, bizzat CHP teşvikiyle istikrarı bozmak, hükümeti zora sokmak, sokakları savaş alanına çevirmek için yine öğrenciler tahrik edildi, maşa olarak kullanıldı. 1970'lerde bizzat benim neslimden birçok arkadaşım da kandırılan, kutuplaştırılan, kamplara bölünen o zavallı öğrencileri gördük, onların çatışmalarını bizzat yaşadık'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Öğrenci çatışmalarıyla ilgili örnekler de veren Erdoğan, "Anadolu'dan, köyünden gelmiş, hiç büyük şehir görmemiş aynı sosyal tabakadan, aynı çevreden, aynı kültürden gelen iki öğrenci. Biri sağcıların eline düşüyor, biri solcuların eline düşüyor. Ellerine silah veriliyor ve birbirlerini öldürüyorlar. Biz bunların hepsini yaşadık. 12 Eylül sonrasında Mamak başta olmak üzere maalesef zindanlarda bir araya gelebilen bu öğrenciler ne büyük yanlış yaptıklarını, ancak orada anlayabildiler ve ondan sonra da arkadaş oldular bir kısmı. Ama ne olaylarda ölenler geri geldi ne de o zindanlarda yaşanan zulümler telafi edilebildi" şeklinde konuştu.

"CHP'NİN ŞİDDETİ TEŞVİK ETMESİ ÇOK BÜYÜK BİR SORUMSUZLUKTUR"

"Türkiye'de bu kadar acı olaylar yaşanmışken, bu kadar ağır kayıplar verilmişken, CHP'nin bugün çıkıp tıpkı tarihte yaptığı gibi şiddeti övmesi, şiddeti teşvik etmesi, bu öğrencilerin sırtını sıvazlaması çok büyük bir sorumsuzluktur" diyen Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

Reklam
Reklam

"'Değiştik' diyorlar. 'CHP, eski CHP değil' diyorlar. Bana sık sık 'tarihi bırak, bugüne gel' diyorlar. İyi de o zaman bu yaptığınız ne? Siz o kampüste yaşanan şiddet eylemlerini nasıl kutsayabilirsiniz? Bunu nasıl onaylayabilirsiniz? 1960'larda, 1970'lerde bir neslin hayatıyla oynayanlar, nice genç fidanın 20'li yaşlarında toprağa düşmesine sebep olanlar tarihten hiç ders çıkarmadan bugün aynı tehlikeli oyunu oynuyor. CHP, son birkaç yıldır her fırsatta dikkat edin, sokak sokak direniş çağrısı yapıyor. Sokak sokak direniş çağrısına karşılık bulamayan CHP, şu anda bu öğrenci olaylarını teşvik ederek, adeta sokak sokak direniş çağrısını bir kez daha öğrenciler üzerinden gerçekleştirmeye çalıyor. BDP nasıl Doğu'da, Güneydoğu'da, diğer büyük şehirlerde masum çocukların eline taş verip onları polisin üzerine sürüp o çocukların arkasına saklanıyorsa, bugün de CHP gençlerin eline taş verip, molotof verip onların arkasına saklanıyor. Bu yol çıkmaz sokaktır. Bu senaryo bayat bir senaryodur. 1960'larda, 70'lerde gençleri tahrik eden bu zihniyet, bugün de aynı yolu, aynı metodu izliyor ama buna ne milletimiz, ne de biz izin vermeyiz, mahal vermeyiz."

Reklam
Reklam

"BU ÜLKEDE HERŞEY SANDIKTA OLACAK"

Başbakan Erdoğan, "Bu ülkede her şey sandıkta olacak. Sandıkta. Alabiliyorsan neticeyi sandıkta al. O neticeye eyvallah deriz" diyerek, "Hükümetle bir hesabı olan varsa bu hesabı sokakta değil, sandıkta görsün. Bu millet, bu Hükümete '4 yıl çalış arkadaş' diyor ve yüzde 50 ile bu görevi veriyor. Buna saygı duyacaksın. Buna saygı duymak zorundasın. Bu yollarla bunu değiştiremezsin" şeklinde konuştu.

Muhalefet partilerini eleştiren Başbakan Erdoğan, son olarak TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2013 yılı bütçesi üzerinden örnekler verdi. Bütçenin 321 kabulle geçtiğini, oylamada 135 ret oyu çıktığını hatırlatan Erdoğan, "Muhalefetin toplam sayısı yaklaşık neredeyse 250'ye yakın. Nerede bu muhalefet? Ortada yok. Böyle sulu bir muhalefet olur mu? Böyle gayriciddi bir muhalefet olur mu? En ciddi meselede ortada yoksunuz. Neredesiniz? Sadece mikrofona çıkıp kürsüden hakaret etmekle muhalefet yapılmaz. Gel orada oyunu kullan, görelim seni. Yok tabii ama hükümetle bir alıp veremediğiniz varsa, bunun hesabını çocukların, bunu hesabını gençlerin canı üzerinden değil, sandıkta verin" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Sandık dışında yol arayanları, geçmişte olduğu gibi kestirme yol arayışına girişenleri milletim affetmedi, affetmez ve ben inanıyorum ki affetmeyecek" diyen Erdoğan şunları söyledi:

"Allah korusun bir başka siyasi parti kendi kitlesini bu öğrencilerin karşısına dikerse o zaman CHP Genel Başkanı ne diyecek? Bu sorumsuzluğun hesabını nasıl verecek? CHP tarih boyunca bu olayların hesabını vermedi. Darbelerdeki rolünü sorgulamadı. Öğrenci olaylarındaki rolünü sorgulamadı. Çorum'daki, Sivas'taki, Kahramanmaraş'taki rolünü sorgulamadı. Bugün çıkıp sorumsuzca şiddet uygulayan eylemcilerin sırtını sıvazlamak, klasik bir CHP pişkinliğidir."

ÖĞRENCİ BURS VE KREDİLERİNE YÜZDE 8 ZAM

Başbakan Erdoğan konuşmasının son bölümlerinde ise öğrencileri ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Yurtlarda internetin ücretsiz olacağını hatırlatan Erdoğan, ayrıca öğrenci burslarına yüzde 8 oranında bir zam yapıldığı müjdesini verdi. Erdoğan şunları söyledi:

"2002'de bir öğrenci burs ya da kredi olarak ne alıyordu biliyor musunuz? 45 lira. 2012'de bu rakam yaklaşık 5 kat artarak 260 liraya yükselmişti. 45 liradan 260 liraya. Şimdi 1 Ocak 2013'ten geçerli olmak üzere burs ve kredilere yüzde 8 oranında artış yapıyoruz ve öğrencilerimize aylık 280 lira ödemeye başlıyoruz. Bitmedi, aylık beslenme yardımı veriyoruz. Bu yıl 180 liraydı, bunu da 200 liraya çıkarıyoruz böylece öğrencilerimizin eline beslenme yardımı dahili aylık 480 lira geçmesini sağlıyoruz. Yüksek lisans öğrencisi, master yapıyor, 2002'de ne alıyordu biliyor musunuz? 90 liracık. Bugün 520 lira alıyor, 1 Ocak'tan itibaren yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs ve kredisini de 560 liraya yükseltiyoruz. 2002'de 135 lira burs ya da kredi alan doktora öğrencisi bugün 780 lira alıyor. Bunu da önümüzdeki haftadan itibaren 840 lira olarak ödemeye başlıyoruz."

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan'a konuşmasının ardından ASO Başkanı Nurettin Özdebir tarafından ödül takdim edilirken, ödül törenin ardından ise hatıra fotoğrafı çektirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: