Ankara Shoppıng Fest'te El Sanatları Şöleni

Ankara Shopping Fest (ASF-Ankara Alışveriş Festivali) kapsamında üretim tezgahlarıyla birlikte sergilenen geleneksel el sanatları büyük...

Ankara Shopping Fest (ASF-Ankara Alışveriş Festivali) kapsamında üretim tezgahlarıyla birlikte sergilenen geleneksel el sanatları büyük ilgi görüyor.

ASF kapsamında Metro Sanat Galerisi’nde açılan Geleneksel El Sanatları Şöleni devam ediyor. Limon Ağacı Organizasyonu tarafından gerçekleştirilen sergide; Ankaralılar topaç yapımından, cam üflemeye, Hacıvat-Karagöz yapımından boynuz tarak yapımına kadar 26 ayrı el sanatını yakından tanıyor ve üretim süreçlerine tanık oluyor. Birçoğu unutulmaya yüz tutan ve yaşayan son temsilcileri tarafından üretilen el sanatları sergisi, her yaştan Başkentli tarafından ilgi ve beğeniyle geziliyor. 5

Reklam
Reklam

Temmuza kadar Metro Sanat Galerisi’nde gezilebilecek sergi hakkında açıklama yapan ATO Başkanı Salih Bezci, Ankara Shopping Fest’in alışveriş ve eğlencenin yanı sıra kültürel tanıtım için de bir fırsat olduğunu söyledi. Marka şehir hedefine doğru yol almak için kültürel değerlere de sahip çıkmak gerektiğinin altını çizen Bezci, “El sanatları kültürel kimliğimizin belgesidir. Bu kültürel değerlerin çocuklarımıza ve onların çocuklarına taşınması toplum olarak hepimizin meselesi olup, herkesin bu bilinçte olması gerekir” dedi.

ASF kapsamında tanıtılan el sanatlarından bazılarına ilişkin özellikler şöyle:

CAM ÜFLEME

Camın yüksek sıcaklıkta eritilerek, üfleme yöntemiyle, cam ustasının kıvrak hareketleriyle çeşitli ürünler oluşturması sanatıdır. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde geniş yer bulan bu beceri, bugün çok az sayıda kişinin uğraştığı bir sanat dalı.

TOPAÇ YAPIMI

Yıllar boyunca çocukların vazgeçemediği oyuncak topaç tamamen doğal ağaç malzemesinden, ustanın el beceresiyle tezgahta imal ediliyor ve boyanıyor.

Reklam
Reklam

YEMENİ YAPIMI

Sergide yer alan sanat dallarından biri olan yemeni yapımı, Türkiye’de modern ayakkabı imalatının atası kabul ediliyor. Kulaklı yemeni, halep annubi, kara yemeni gibi çeşitleri bulunan yemeniler, şekil bakımından da halebi, merkup, burnu sivri, kulağı uzun, eğri simli olmak üzere beşe ayrılıyor.

KARAGÖZ VE HACİVAT YAPIMI

Gölge oyunu kahramanları Karagöz ve Hacıvat karakterleri sergi süresince Metro Sanat Galerisi’nde imal edilecek. Cam deri tekniği ile tabaklanan şeffaflaştırılmış deve, düve gibi derilerden yapılan Karagöz, Hacıvat ve diğer gölge oyunu karakterleri, cini mürekkebi kullanılarak rapido kalemiyle çiziliyor. Kök boya denilen nar şerbeti bal, ağaç kabuklarından yapılan boyalarla boyanan tasvirler, katküt denilen ameliyat ipliği ile özel bir bağlama yöntemiyle birbirine bağlanıyor.

KUTNU DOKUMACILIĞI

Çözgüleri ipek, atkıları ise pamuk ipliğinden dokunan yarı ipekli kumaş olan kutnu, saray kumaşı olarak da biliniyor. Birçok renkli çizginin yan yana gelmesiyle dokunan kumaşın 60 ayrı çeşidi bulunuyor. Pek çok işlemden geçerek dokunan kumaş, bu aşamadan sonra da tahta tokaçlarla dövülerek yumuşatılıyor.

Reklam
Reklam

MARKÜTERİ

Festivalde sergilenecek el sanatları arasında marküteri olarak adlandırılan ahşap kakma sanatı da bulunuyor. Sanatı ahşapla buluşturan bu alanda, farklı renklerdeki ince ahşap yüzeyleri çeşitli geometrik formlarda kesilerek motif oluşturuluyor.

HAKKAKLIK

Metro’da sergilenecek bir diğer sanat dalı da hakkaklık. Tahta, metal, taş ve mermer üzerine yazı kazınan bu sanat dalının geçmişi Oğuz boylarına dayanıyor. Değerli taşlar, madalya kalıpları ve tespih başlarının oyulmaya başlamasıyla birlikte meslek olarak anılmaya başlayan hakkaklık, makinelerin gelişmesiyle birlikte kaybolma tehlikesi yaşıyor.

26 AYRI EL SANATI SERGİLENİYOR

Metro Sanat Galerisinde halen sergilenen el sanatları şunlar: Yemeni yapımı, Hacıvat ve Karagöz (tasvir) yapımı, sedef kakma sanatı, topaç yapımı, keşan dokuma, habbablık, hakkaklık, hattatlık, kızılcabölük dokuma, harem sabunu yapımı, ipek dokuma, taş baskı, müzik aletleri yapımı, bakır işleme, cam üfleme, boncuk cam yapımı, lületaşı işleme, zamak ve alpaga işleme, kutnu dokuma, keçe yapımı, boynuz tarak yapımı, dövme bıçak yapımı, marküteri yapımı, baston yapımı, çini yapımı, tahta kaşık yapımı ve boyama sanatı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: