Ankara Üniversitesi Yabancı Öğrenci Sayısını Artırmak Için Seferberlik Başlattı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, üniversitenin gelecek vizyonunu çizdi. Rektör Erkan İbiş, 2...

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, üniversitenin gelecek vizyonunu çizdi. Rektör Erkan İbiş, 2 bin 750 olan uluslar arası öğrenci sayısını 5 bine çıkarmak için seferberlik başlattıklarını belirtti.

Üniversite yönetimine 4 yıllığına seçilen ve 8 ayını geride bırakan Rektör İbiş geleceğe ilişkin uygulamaya koyduğu çalışmalar ve projelerini anlattı. Üniversitenin dünya ile daha entegre hale gelmesi için yabancı öğrenci sayısını ikiye katlamaya hazırlanırken, altyapıyı kurmak için 40-50 öğrencili İngilizce bölümler açmak için çalışmalara başlandı. Bu bölümlerin 2014’te akademik hayata başlaması için hazırlıklarını sürdürdüklerini dile getiren Prof. Dr. Erkan İbiş, “Dünya ortalaması yüzde 5 civarında. Bizimki de bu ortalamanın altında olmamalı. Balkanlar'dan da gelsin, Avrupa’dan gelsin. Kuzeydekiler gelsinler. Bizim diplomamızı taşısınlar, kültürümüzü öğrensinler. Seferberlik ilan ettik. En az 10 bölüm açmak istiyoruz. Bunların hazırlıkları uzun sürüyor. Öğretim üyesi kapasitemiz var. Programı hazırlamak gerekiyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, başhekimlik zamanlarında görev yaptığı hastaneyi düzeltmek için de günlerce uyumadığını anlattı: “Geriye dönüp baktığımda oraya 2 binden fazla ağaç diktim. Diktiğimiz ağaçlar 8 metre boyuna ulaşmış. Bundan muazzam mutluluk duyuyorum.”

'İnsanlar neden yöneticilik yapmak ister?' diye soranlara ‘menfaat için’ cevabını verdiğini anlatan Erkan İbiş, “Menfaat denince sadece para anlaşılıyor. Maddi ve manevi menfaat var. Maddi ile işim olmaz. Maneviye gelince çok işim olur. Bunun için yöneticilik yaptım. Yine yapıyorum. Zor mu? Zor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Erkan İbiş, ‘neden rektör oldunuz’ sorusuna ise şu cevabı verdi: “Her şeyin iyi olduğunu düşünsem, neden olayım? Burada birileri gayet güzel hizmet ediyor, benim yapacaklarımı yapıyor, benim düşündüklerimi de yapıyor, herkesi kucaklıyor, üniversiteyi bir adım ileri götürmeye çalışıyor, hakkaniyetli çalışıyor, bilimsel çalışıyor, araştırmaya destek oluyor, üniversitenin çıtasını yükseltiyor olsa, o zaman benim olmama gerek var mı? Yok.”

Reklam
Reklam

‘İlla rektörlük makamında oturayım’ diye bir hırsı olmadığını dile getiren Rektör İbiş, “Birçok şeyin eksik olduğunu, doğru olmadığını, üniversitenin değer kaybına uğradığını düşündüğüm için aday oldum ve seçildim.” dedi.

Eksik gördüğü yanları tamamlamak için gayret ettiğini ifade eden Prof. Dr. İbiş, şöyle konuştu: “Benim eksiğim yok mu? Vardır mutlaka. Bu eksiklikleri sürekli iletişimle gidermeye çalışıyorum. Daha iyisi olabilir mi? Ankara Üniversitesi’nin bugün bulunduğu konumdan daha yukarıda olması gerekiyor. Gerek öğrenci tercihinde gerekse bilimsel kriterlerde.”

Gençlerin projelerine destek verdiklerini ifade eden İbiş, "Bir araştırma yaptık. 20-30 bin liraya mal oluyor. Bilimsel kriterleri taşımak koşuluyla öğretim üyelerinin onayladığı projelere yüksek lisansta 20 bine kadar, doktorada 30 bine kadar proje desteği veriyoruz. Sosyal bilimlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Yüzlerce öğrenci bizden proje desteği alıyor." şeklinde konuştu.

Kültür, sanat ve spora çok önem verdiklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencileri teşvik ediyoruz. Tiyatro oynasınlar, spor yapsınlar, el beceri kursları düzenliyoruz. Ankara Üniversitesi sürekli eğitim merkezinin yanı sıra birçok fakültemizde yüzlerce kurs düzenleniyor. Sertifika programları var. Bakanlıklardan meslek kuruluşlarına birçok kurum ve kuruluşlarla binlerce insana daha eğitim veriyoruz.”

Reklam
Reklam

Görevde olduğu 8 ayda yerleşkeye 300’e yakın ağaç diktiğini belirten İbiş, “Burası bölgenin akciğeri konumunda. Onlarca dönüm alanı yeşillendirdik." dedi. Ağaç ve doğa sevgisinin Karadenizli olmasıyla bir ilişkisi olup olmadığı ile ilgili soru üzerine İbiş, "Annem babam gittikleri şehirlerden fidanlarla döner, onları bahçelerine dikerlerdi. Annem hala çiçek sevgisiyle dolu. Annem 84 yaşında. Tekerlekli sandalyesinde, gözleri iyi görmüyor, ama onlarca saksıda yeni şeyler üretmenin gayreti içinde. Hayırlı olsuna geldiğinde odada çiçeklerden birinden dal istiyor saksıya dikmek için.” diye anlattı.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLK İKİDE OLMALI

Dünya’daki üniversiteler sıralamasında ilk 500’de yer aldıklarını ifade eden İbiş, şunları kaydetti: “Bana göre Ankara Üniversitesi Türkiye’de ilk ikide olmalı. Ama yapı değişiklikleri etkiliyor. Örneğin bir üniversite İngilizce tıp açınca öne geçiyor. 40-50 öğrencili İngilizce bölümler açmayı planlıyoruz. En az yarısı uluslar arası öğrenci olmak kaydıyla. Gelsinler kaynaşsınlar, kültürümüzü öğrensinler. 2014-2015 akademik yılında açmayı düşündüğümüz bölümler var. 2 bin 750 uluslararası öğrencimiz var. Dünya ortalaması yüzde 5 civarında. Bizimki de bu ortalamanın altında olmamalı. Hedefimiz uluslar arası öğrenciyi 5 bine çıkarmak. Yüksek lisans ve doktorada da bize gelsinler. Çoğunluğu Azerbaycan, Türki cumhuriyetlerden de var. Balkanlar'dan da gelsin, Avrupa’dan gelsin. Kuzeydekiler gelsinler. Bizim diplomamızı taşısınlar, kültürümüzü öğrensinler. Seferberlik ilan ettik. En az on bölüm çıkacak. Bunların hazırlıkları uzun sürüyor. Programlarını hazırlayıp, YÖK’e gönderiyorsunuz, inceliyor onaylıyor. Öğretim üyesi kapasitemiz var. Programı hazırlamak gerekiyor. İnsanları hazırlamak gerekiyor. Mevcut Türkçe programımız elimizden gidecek mi endişesi oluyor. Bu endişeyi gidermek gerekiyor.”

Reklam
Reklam

KÖKLÜ FAKÜLTELER ANKARA'DA

Köklü fakültelere sahip olduklarını anlatan Ankara Üniversitesi Rektörü, “Ziraat fakültemiz köklü. Yüksek Ziraat Enstitüsü 1933’te. Biraz daha geriye gidince Hukuk Fakültesi 1925, Mektebi Mülkiye 1859. Veteriner Mektebi 1842. Tarihe gittiğimizde köklü kuruluşlar bizim bünyemizde. 1935 Dil, Tarih Coğrafya Fakültesi. 1943 Fen Fakültesi, 1945 Tıp Fakültesi. Ankara Üniversitesi hepsinin toplamında 1946’da kuruluyor. Cumhuriyetin ilk İlahiyat Fakültesi bizde. İlk Eğitim Bilimleri Fakültesi bizde.” diye ekledi.

"İLÇELER YÜKSEKOKULA SAHİP ÇIKMALI"

Rektör İbiş şunları ifade etti: “Beypazarı’nda güçlü bir meslek yüksekokulumuz var. Ana ağırlık turizm. Beypazarı’nda yüksekokulla şehir bütünleşmiş. Beypazarı turizm beldesi olmak için hızlı bir atak yaptı. Biz de oraya destek vermek için yeni bölümler açıyoruz. Bin 700 olan öğrenci sayısını, 3 bine çıkarmak istiyoruz. Yeni bina yeni araziler sağlıyor. Bizim de amacımız daha çok gencin meslek edinmesi. Kenti soysal ve entelektüel anlamda kalkındırması önemli. İlçe yüksekokula sahip çıkmalı. Öğrenci de o yerleşim birimini benimsemeli. Aksi halde 70 kilometre her gün Ankara’dan gidip gelen gençlere yazık olur.”

Reklam
Reklam

Ankara Üniversitesi yüksek lisans ve doktora hariç her yıl 9 bin civarında öğrenci alıyor. Ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora dahil yaklaşık 60 bin öğrencisi var. Öğretim üyesi sayısı bin 800. Tüm öğretim elemanlarının tamamı yaklaşık üç bin. Ankara Üniversitesi, öğrenci ve personel aileleriyle birlikte 250 bin kişinin iletişimde olduğu bir yapı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: