'Ankara ve İstanbul'a bir adım önde!'

A&G Araştırma Başkanı Adil Gür, seçimlere 4 ay kala siyasi tabloyu değerlendirdi:

A&G Araştırma Başkanı Adil Gür, seçimlere 4 ay kala siyasi tabloyu değerlendirdi: Çözüm sürecinin geldiği nokta cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkileyecektir. AK Parti Kürt kökenli seçmenlerden, Köşk seçimi sırasında oyları alacaktır.


AK Parti, Ankara ve İstanbul’da yarışa bir adım önde giriyor. İstanbul’daki araştırmalar şunu gösteriyor: Topbaş’ın oyu, AK Parti’nin bu ildeki oyundan daha yüksek. Nedeni de şu: Topbaş, kutuplaşmaların dışında. Farklı kesimlerce de uzlaşmacı ve sempatik bulunuyor.


CHP’NİN İKİ ADAYI DA DOĞRU

Reklam
Reklam

İstanbul, her yıl Karadeniz, Orta Anadolu ve Güneydoğu’dan gelenlerle daha da muhafazakârlaşıyor. Böyle bir ortamda CHP’de Sarıgül ve Tekin’in ön plana çıkması, ana muhalefet açısından doğru. Hem Sarıgül hem de Tekin, Anadolu’dan gelmiş, bu kesimlerle iletişimi iyi olan insanlar. CHP açısından doğru isimler.


FATMA ŞAHİN, İKLİMİ YUMUŞATIR

Güneydoğu ve Gaziantep, çok farklı etnik unsurları buluşturan bir yer. Aile Bakanı Fatma Şahin’in adaylığı, siyaset iklimini daha yumuşatacak bir adımdır. Binali Yıldırım ise, İzmir’den milletvekili seçilerek kendisini tanıtmıştı. Hem EXPO çalışmalarında hem de İzmir’in ulaşımıyla ilgili projelerde başrolü oynadı. Hükümetin en başarılı bakanlarından. İzmir’den adaylığı açıklanırsa, “Burada ben de varım, iddialıyım” mesajı olarak algılanır ve AK Parti’ye ekstra oy getirir.


EN ÖNEMLİ KRİTER: EKONOMİ

Seçimin kaderini etkileyebilecek en önemli konu ekonomidir. Çözüm süreci, Anayasa, Suriye, Gezi olayları gibi konular önemsiz diyemeyiz ancak seçim sonuçları üzerindeki etkisi sınırlı görünüyor. Örneğin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘Kürdistan’ diyor, yapılan tüm araştırmalarda AK Parti oylarında ciddi bir değişiklik görmüyorsunuz... 5 sene önce olsa bu beklenebilirdi. Bugün için ise en önemli konu, cebini etkileyecek bir gelişmenin olup olmamasıdır.

Reklam
Reklam

DERSHANE TARTIŞMASI SEÇİME YANSIMAZ

Dershane tartışmasından hareketle, AK Parti oylarında dramatik düşüş beklemek hayalcilik olur. Cemaat ortak hareket eden bir yapı değil. ‘Şu partiyi destekleme kararı aldı’ dense bile, oylarının blok halinde oraya yönelme ihtimali zor. İkincisi, artık siyasette 2-3 parti öne çıkıyor. Bir belediye başkanı yüzde 20-25 değil, yüzde 40-50 oy alırsa seçiliyor. Bazı yerler dışında, birkaç puanlık düşüş tabloyu değiştirmiyor.


ÇANKAYA ETKİSİ

Çözüm süreci, Başbakan’ın Barzani’yle Diyarbakır’da buluşması, ‘Kürdistan’ ifadesi kullanması gibi gelişmeler yerel seçimlerde Güneydoğu’da büyük oy kırılması yaratmaz. Yani oylar direkt BDP’den AK Parti’ye kaymaz. Ama Cumhurbaşkanlığı seçimini etkiler. Bölgeye yumuşama getirir. Tayyip Bey veya AK Parti’nin başka bir adayı, Kürt kökenli seçmenlerden, Köşk seçimi sırasında oyları alacaktır.