Ankara ve Yalova seçimleri için son saatler

Yüksek Seçim Kurulu'nun Ankara ve Yalova konusundaki kararını vermesi için son gün yarın.

Ancak Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre, YSK'nın bugünkü toplantısında Ankara'da CHP'nin, Yalova'da ise Ak Parti'nin seçim sonuçlarına itirazlarını değerlendirmesi ve öğleden sonra kararını açıklaması bekleniyor.

ANKARA'DAKİ DURUM

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda seçimler sırasında oyların sayılması, oyların tutanaklara geçirilmesi ve tutanak birleştirme işlemleri sırasında çok sayıda usulsüzlük yapıldığı iddiasını ortaya atan CHP, YSK’ya Ankara Büyükşehir belediyesi başkanlığı seçiminin iptali için resmen başvuruda bulunmuştu.

Reklam
Reklam

YALOVA'DAKİ DURUM

AK Parti ise, Yalova'daki seçimler konusunda YSK'ya iki ayrı başvuruda bulundu. AK Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Yakup Koçal başvuruyu şöyle anlatmıştı;

“Biz İl Seçim Kurulu’na tekrar geçersiz oyların 124 sandıkta sayılma talebinde bulunduk. İl Seçim Kurulu bunu reddetti. YSK’ya başvuru gerekçemiz buydu. İl Seçim Kurulu’nun reddettiği talebin tekrar gözden geçirilmesi yani 124 sandıktaki geçersiz oyların açılması talebinden bulunduk. İkinci talebimizde, tam hukuksuzluk denilen 47 civarında seçmen olmaması gereken insanlara seçmen yazdırılmış ve oy attırılmış. Bunun tespitlerini yaptık. Belgelerle bulgularla bunu da olağanüstü itiraz olarak YSK’ya bulunduk."

YAVAŞ: ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDERİM...

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, YSK'nın seçimlerin yenilenmesi başvurusuna olumsuz yanıt vermesi halinde, hukuksal mücadelesini sürdüreceğini açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi, oradan da beklediği yanıtı alamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini açıklayan Yavaş, "Her bir oyun peşindeyiz, YSK'nın talebimizi reddetmesi halinde Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz" ifadesini kullanmıştı.

Reklam
Reklam

YSK KARARLARI ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜLEBİLİR Mİ?

Yavaş'ın, "gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne giderim" açıklaması, yeni bir hukuksal tartışmayı da başlattı.

CHP'li hukukçular, YSK kararları konusunda, Anayasa Mahkemesi'ne "bireysel başvuru hakkının mümkün olabileceğini" savunurken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, böyle bir sürecin hukuksal olarak mümkün olmadığını söyledi.

Bozdağ, "YSK kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi'ne gidilemez. AYM'nin bu konuda takdir hakkı yoktur. Yasa açık kapı bırakmıyor" dedi.

Anahtar Kelimeler: