Ankara'da bebek ölümlerinde son perde

ANKARA (İHA) - Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Doğum Hastanesi'nde son bir ayda 49 bebeğin ölümünün ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatı üzerine oluşturulan Bilimsel İnceleme Heyeti, hastanede 'enfeksiyon' tespit edildiğini açıkladı.

Heyet Başkanı Prof. Dr. Fahri Ovalı, yapılan incelemelerde ölen bebeklerde farklı cinslerde mikrop üremesi tespit edildiğini belirterek, "Bebeklerin 4'de 1'inin enfeksiyon yüzünden öldüğünü tespit ettik" dedi. Ovalı, diğer bebeklerin ise erken doğum ve kişisel sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Dr. Zekai Tahir Burak Doğum Hastanesi'nde meydana gelen bebek ölümlerinin ardından Bakan Akdağ'ın talimatı ile bir Bilimsel İnceleme Heyeti oluşturuldu. Başkanlığını Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Klinik Şefi Prof. Dr. Fahri Ovalı'nın yaptığı 5 kişilik kurul, çalışmalarını akşam saatlerinde tamamladı. Kurul üyeleri hastanede düzenledikleri basın toplantısında bebek ölümleri üzerine yaptıkları inceleme sonuçlarını açıkladı.

Bilimsel İnceleme Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ovalı, ölen bebeklere ilişkin bütün kayıtların araştırıldığını ve hastanenin yenidoğan ünitesinde incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Hastanede Temmuz ayında bin 840 doğum gerçekleştiğini bunlardan 504'ünün yenidoğan ünitesine yatırıldığını ve bu bebeklerden 49'unun kaybedildiğini belirten Prof. Dr. Ovalı, "Dr. Zekai Tahir Burak Doğum Hastanesi yüksek riskli gebelerin kabul edildiği, Türkiye'nin bir referans hastanesidir. Hastaların yüzde 30'u yüksek riskli gebelerden oluşuyor. Hayatını kaybeden 49 bebeğin yüzde 30'u, bin 500 gramın altında yüksek riski olan, yüzde 30'u solunum sıkıntısı yaşayan yüksek riskli hastalar, yüzde 8'i ise ağır doğumsal anomaliler olan ve yüzde 13'ü ise çeşitli sağlık sorunları olan hastalar olduğunu belirledik. İncelemelerimiz sonucunda üreyen mikropların belirli servislerde kümelenmediği görüldü" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ovalı, hastanede ayda 450-500 hastanın yenidoğan ünitesine kabul edildiğini ve bunlardan yüzde 6-7'sinin yaşamını kaybettiğini belirlediklerini vurgulayarak, şunları söyledi: "2007 Temmuz ayında ölüm oranı yüzde 9 iken 2008 Temmuz ayında bu oran 10.1 oldu. 2008 yılı Ocak ve Temmuz aylarında bebek ölümlerinde artış olduğunu tespit ettik. İncelemelerimizde servis altyapısının ve yoğum bakım ünitesinin uygun olduğunu saptadık. Hastane 89 kuvöz, 30 açık yatak, 30 ventülatör bulunuyor. Yine hastanede 122 yatak var ancak 148 hastanın yattığını belirledik. Ölen bebeklerde farklı cinslerde mikrop üremesi var ve bebeklerin 4'de 1'inin enfeksiyon nedeniyle öldüğü tespit edildi."

Prof. Dr. Ovalı, gazetecilerin soruları üzerine, hiç bir yoğun bakım ünitesinde 'sıfır enfeksiyon' durumun söz konusu olmadığını vurgulayarak, şu anda hastanede 78 bebeğin ünitede yattığını ve bunlardan 14'ünde enfeksiyon tespit edildiğini söyledi.

Hastanede hasta sayısının fazla, personel sayısının az olduğunu kaydeden Ovalı, hastanede kalan bebeklerin tahliye edilmesini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Reklam
Reklam

Heyet üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ise 2008 yılı Ocak ve Temmuz ayında bebek ölüm oranlarında artışa dikkati çekerek, "Bunun nedeni hasta fazlalığıdır. Bu yüksek riskli hastalara bakacak başka bir yer olmadığı için hastane yönetimi hastaları başka yerlere gönderemiyor. Hasta sayısı fazla ve personel sayısı az. Bir hemşire yüksek riskli 4 bebeğe bakıyor. Bu dünya rakamlarının üstünde" diye konuştu.