KKTC ile yaşanan 'besleme' krizi sonrası ilk üst düzey resmi temaslar Ankara'da gerçekleşti.
İlk olarak Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le biraraya gelen KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Erdoğan'la da yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme yaptı.
Sonrasında bir açıklamanın yapılmadığı görüşmede, yaklaşık 3 haftadır süren yüksek tansiyonun düşürülmesi ve 'besleme' krizinin aşılmasının hedeflendiği, ayrıca, tartışmalara neden olan ekonomik işbirliği protokolünün de gözden geçirilmiş olabileceği belirtildi.
Başbakan Erdoğan ile KKTC Başbakanı Küçük arasında Başbakanlık Resmi Konut'taki görüşme öncesi basın mensuplarının kısa bir süre görüntü alınmasına izin verilirken, Küçük ilk olarak, bu toplantıda da bulunan Cemil Çiçek'le biraraya geldi.
Görüşmeyle ilgili Çiçek'ten şu açıklamalar geldi:
''Birbirimizle olan ilişkilerde söylenenler dostça tavsiyelerden ibarettir. Yaşananları yaşanmış kabul etmekle birlikte değerlendirmesini yapmamızda da fayda var.
28 Ocak günü Lefkoşa'da yapılan gösteriler bizi gerçekten üzmüştür. Orada Türkiye'yi suçlayan, Türkiye'ye hakaret içeren, ağza alınması bile insanın yüzünü kızartacak bir kısım pankartlar açılmıştır. Bunların mazur görülmesi mümkün değildir. Efendim onlar şu kadarcık da, bir avuç da, vesaire. Bir avuç olsa da ifade edilen 10-15 bin kişi o bir avuç karşısında birşey demezse, demiyorsa, daha sonra Türkiye'den yapılan açıklamalar karşısında dostumuz olan birçok insan açıklamayı 5-6 gün sonra değil olay olduğu anda ya da takip eden günlerde yapabilmiş olsaydı bu sıkıntılar yaşanmazdı. Türkiye'nin hissiyatına da oradan tercüman olmuş olur, orada bir olumsuz gelişme karşısında biz burada açıklama yapmak zorunda kalmazdık.''
EKONOMİK İLİŞKİLER
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye ve KKTC arasındaki ekonomik ilişkilerin, "KKTC başbakanları ve Türkiye tarafından ilgili bakanların imzaladığı protokoller çerçevesinde yürütüldüğünü" ifade ederek, bu protokollerin geçmişteki KKTC başbakanları döneminde de imzalanmış olduğunu söyledi.
Çiçek, Küçük'e hitaben, "Beklentimiz, bu tip olaylar karşısında tüm devlet yetkililerinin, biz nasıl kardeşliğimizin gereği olarak dünyanın her tarafında sizi savunuyorsak, Türk bayrağının, KKTC bayrağının olmadığı, Rum bayraklarının pervasızca dalgalandığı bir ortamda, Türkiye'ye yönelik hakaretlere karşılık bir şeylerin denmesi gerekirdi" diye konuştu.
KÜÇÜK: TÜRKİYE HAK ETMEDİ
KKTC Başbakanı İrsen Küçük de, gösterilere ilişkin, ''Üzücü olaylar var. Size o konuda hak veriyorum çünkü Türkiye'nin hak etmediği bazı yakıştırmalar yapılmıştır. Kıbrıs Türkü'nün büyük bir ekseriyeti anavatanına bağlıdır'' dedi.
Sorunların nedenleri üzerinde durmak istemediğini belirten Küçük, ''Daha önce çok kez açıklamalarda bulunmuştuk ancak bu açıklamalar daha etkili olabilirdi'' dedi.
Küçük, ''Şunu ifade etmek isterim ki Kıbrıs Türkü'nün büyük bir ekseriyeti anavatanına bağlıdır. Her zaman için de anavatansız KKTC'nin olmayacağını, yaşamayacağını ve ayakta duramayacağını bilen kişileriz. Bizim farklı bir düşüncemiz yoktur. Biz KKTC'yi kuran bir partiyiz, bununla da övünürüz. Onun yaşatılması için de elimizden geldiğince bütün gayretimizi esirgemiyoruz ve esirgemeyeceğiz'' diye konuştu.