Ankara’da elçilerle sürpriz darbe zirvesi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, elçilere Mısır’daki darbenin ardından Türkiye’nin konumu ve Ortadoğu politikası konusunda brifing verecek.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sürpriz bir şekilde Ankara’ya davet ettiği Türkiye’nin Ortadoğu’daki büyükelçileri ile bugün bir araya gelecek. Davutoğlu, kritik zirvede, Mısır’daki darbenin ardından Türkiye’nin konumu ve Ortadoğu politikası konusunda brifing verecek. Davutoğlu başkanlığında yapılacak toplantıya, Washington, Moskova ve Pekin ile bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri de katılacak.

Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinden sonra, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, önceki gün Mısır Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Davutoğlu, bu gelişmenin hemen ardından Türkiye’nin Ortadoğu’da görev yapan büyükelçilerini sürpriz bir şekilde Ankara’ya çağırdı.

Reklam
Reklam

‘Rutin’ toplantı
Davutoğlu, Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın, Kahire Büyükelçisi Botsalı’yı davet ederek, Türk hükümetinden, “Mısır’daki tüm kesimlere tarafsız yaklaşmasını” talep etmesinin ardından, bugün Ankara’da Ortadoğu’daki büyükelçilere “darbe brifingi” verecek. Zirveye, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun yanı sıra bakanlıktaki bazı üst düzey isimlerin de katılması bekleniyor. Davutoğlu’nun daveti üzerine Ankara’ya gelen Ortadoğu büyükelçileri ile bugün bakanlıkta düzenlenecek “kritik Mısır zirvesi”nde, Washington, Moskova, Pekin, Londra, Brüksel, Paris, Berlin büyükelçileri de hazır bulunacak. Ortadoğu’daki son durumun ele alınacağı bölgesel toplantıya, NATO ve Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcileri’nin de katılacağı öğrenildi. Geniş katılımlı toplantıda, Mısır’da askeri darbe sonrasında yaşanan sıcak gelişmeler ele alınacak.
Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, kritik toplantı, geçen sene düzenlendiği gibi bölgesel sorunların ele alınacağı “rutin” bir toplantı olma özelliği taşıyor. Diplomatik kaynaklar tarafından, zamanlama açısından “anlamlı” olarak değerlendirilen zirvede, Ortadoğu’daki gelişmeler çerçevesinde Türkiye’nin yakın gelecekte izleyeceği politika konusunda elçiler bilgilendirilecek.
Davutoğlu’nun, başta Mısır ve Suriye olmak üzere, çeşitli değerlendirmelerde de bulunacağı kritik toplantıda, Mısır’daki darbe sonrası Türkiye’nin Ortadoğu politikası masaya yatırılacak. Davutoğlu’nun Mısır’daki darbe sonrası son gelişmeler hakkında büyükelçileri dinleyeceği zirvede, Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın “tarafsızlık” çağrısı hakkında da brifing vermesi planlanıyor.

Reklam
Reklam

‘İlişkileri koruyalım’
Mısır’ın resmi devlet ajansı MENA’nın haberine göre, Mısır Dışişleri Bakanlığı’nda Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’ya ‘Türkiye’nin askeri darbe olarak nitelediği olaylardan sonra hareket geçilmesi için Birleşmiş Milletler’e yapılan çağrıdan duyulan rahatsızlığın iletildiğini’ belirtti. Bakanlık, Türkiye’nin darbe sonrası uluslararası topluma yaptığı çağrıların ‘Mısır’ın içişlerine karışma’ olarak değerlendirildiğini belirtti. Bakanlık Mısır’daki gelişmelerin ‘tamamen iç mesele’ hususunu vurguladı. Bakanlık ayrıca Türkiye’de ‘tarihi ilişkileri korumak’ adına pozisyonunu tekrar gözden geçirmesini istedi.