BRÜKSEL/ANKARA) - Türkiye-AB ortaklığının en başlıca organı Ortaklık Konseyi toplantısının, Salı günü yapılması öngörülüyor. Ancak, toplantı öncesi, Fransa'nın AB'nin ortak tutum belgesinde "katılım" sözcüğüne yer verilmesine karşı çıkması, ciddi sıkıntı yarattı. Bunun üzerine Türkiye, yoğun bir diplomasi yürütürken yarın Brüksel'de toplanacak olan Genişlemiş AB Genel İşleri ve Dış İlişkiler Konseyi'nin belgeyi sonuçlandırmaya çalışacağı belirtiliyor.
Türkiye'de iç siyasette yaşanan çalkantılar nedeniyle geçen yıl gerçekleşemeyen Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısının Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın katılımıyla Salı sabahı Brüksel'de yapılması öngörülüyor. Ancak, Sarkozy yönetiminin altında Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı bir politika izleyen Fransa'nın AB'nin toplantı için belirlemesi gereken ortak tutum belgesinde "katılım" sözcüsüne yer verilmesine karşı çıkarak yine kriz yarattı.
Fransa'nın bu tutumu nedeniyle başgösteren sıkıntının gidirilmesi için son günlerde Ankara tarafından yoğun diplomatik girişimler yapılıyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın AB Dönem Başkanı Slovenya ile Türkiye'ye destek veren bazı AB ülkelerinin Dışişleri Bakanları ile telefonla görüşürken gerek Ankara'da, gerekse AB başkentlerinde diplomatik kanallardan da temasların yapıldığına dikkat çekildi.
Bu arada, Birlik içinde de taslağa ilişkin görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Avrupa Komisyonu ve AB Dönem Başkanı Slovenya tarafından ortaklaşa hazırlanan taslağa, geçen Çarşamba günü yapılan AB Daimi Temsilcileri Komitesi (COREPER) toplantısında Fransa, itiraz etmişti.
Bunun üzerine COREPER toplantısında tartışmalar yaşandığı, "katılım" kelimesinin çıkarıldığını ancak Türkiye'nin tam üyelik sürecine başka bir ifadeyle atıfta bulunulduğu bildirildi.
ABHaber'e göre, 20 Mayıs tarihini taşıyan ilk taslak belge konusunda "Fransa ve Türkiye'nin istekleri göz önüne alacak bir uzlaşıya gidildiği" öne sürülüyor. Toplantıda ayrıca, Rum Kesimi'nin de taslağa bazı cumleleri etkettiği ifade ediliyor. Ancak, ABHaber, belge üzerinde AB Dışişleri Bakanları toplantısında da müzakereler süreceği bilgisinin alındığını da belirtti.
Ali Babacan da, Cuma günü düzenlediği basın toplantısında yapılan girişimlerin sonuç vereceği, Ortaklık Konseyi toplantısının da öngörüldüğü gibi Salı günü yapılacağı beklentisini dile getirmişti. Ortaklık Konseyi toplantısının planlandığı gibi yapılması halinde AB tarafına Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel başkanlık edecek.
BİR HAFTA İÇERİSİNDE İKİNCİ KRİZ
Fransa'nın bir AB belgesine "katılım" kelimesine yer verilmesine itiraz ederek bir hafta içerisinde ikinci krize yol açtı. 14 Mayıs'ta Fransa, Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülkeler ve AB Maliye ve Ekonomi Bakanları Toplantısı'nda Katılım Öncesi Ekonomik Programı bildirisinden Türkiye'nin üyeliğini çağrıştıran "katılım" sözcüğünü çıkartmıştı. Türkiye'yi temsil eden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, içinden "katılım" ifadesi çıkarılmış belgeyi kabul etmeyince, ortak sonuç bildirisi yayımlanamamıştı.
GENEL İŞLER KONSEYİ TOPLANTISI
AB Genel İşleri ve Dış İlişkiler Konseyi, yarın ve Salı günü Brüksel'de genişletilmiş formatı ile gerçekleşecek. Böylece, toplantılara AB ülkeleri Dışişleri Bakanlarının yanısına Savunma ve Kalkınma Bankaları da katılacak.
Dışişleri Bakanları'nın gündeminde Haziran ayında yapılacak olan AB Zirvesi'ne ilişkin hazırlıklar ve Fransa'nın öncülük yaptığı Akdeniz için Birlik gibi AB konularının yanısıra Irak, Ortadoğu ve Sırbıstan ile Kosova başta olmak üzere Batı Balkanlar da bulunuyor.
Bu arada, Dışişleri ve Savunma Bakanları ortak görüşmelerinde Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, AB-NATO işbirliği ile Afganistan ve Kosova operasyonları dahil çeşitli konuları ele alacak.