Ankara Ticaret Odası (ATO) Fırıncılar Meslek Komitesi verilerine göre Başkent’te bulunan 400 fırında günlük 4 milyon adet ekmek üretiliyor. Ekmeklerin yüzde 2’si israf ediliyor.
ATO Başkanı Salih Bezci, Türkiye genelindeki ekmek israfının çokluğuna rağmen Ankara’daki israfın çok düşük seviyede olduğunu belirterek, "Ankaralı ekmeğinin kıymetini biliyor, israf etmiyor” dedi. Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, ATO Fırıncılar Meslek Komitesi verilerine göre Başkent’te bulunan 400 fırında günlük 4 milyon adet ekmek üretildiğini bildirerek Ankara’daki ekmek israfının en düşük seviye olarak adlandırılan, üretimin yüzde 2’si kadar olduğunu söyledi. Bezci, "Fırıncılar Federasyonu’nun ülke geneline ilişkin açıkladığı 7 milyon adet dikkate alındığında Başkent’teki ekmek israfının az olması sevindiricidir." dedi.
ANKARALI TÜKETİCİLER BİLİNÇLİ
Ekmek israfının düşük seviyede olmasında Başkent’te üretilen ekmeğin kalitesinin yüksek ve Ankaralı tüketicilerin bilinçli olmasının payına dikkat çeken Bezci, "Başkentimizin nüfusu memur ve işçi ağırlıklı ve bu insanlarımız da ayağını yorganına göre uzatan bilinçli tüketiciler. Bu nedenle ekmek israfımız düşük seviyede." diye konuştu.
Başkent’te sayıları 400’ü bulan fabrikalarda çeşitli isim ve şekillerde ekmek üretimi yapıldığına dikkat çeken Bezci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve belediyelerle yürüttükleri koordineli çalışmalarla tüm fırınların ruhsatlı ve Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ne uygun üretim yapar hale getirildiğini söyledi. Bezci, "Şehrimizde merdiven altı üretim veya ekmek standartlarına uymayan üretim söz konusu bile edilemez. ATO olarak gerek Bakanlığımız gerekse belediyelerimizle birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda ruhsatsız fabrikalara ya ruhsat aldırdık ya da bir daha üretim yapamayacak şekilde kapattırdık." dedi.
Şehrin değişik yerlerinde ekmek üretimi yapan fırınların aynı zamanda perakende satış da yaptığını hatırlatan Bezci, şunları söyledi: "Her ekmek fırını aynı zamanda birer satış tezgahı. Her gün yüzlerce binlerce kişi buralara girip ekmeğini alıp çıkıyor, böylelikle denetim de yapmış oluyor. Fırınlarımız, aynı zamanda kamu kurumlarına da toplu üretim gerçekleştiriyor ve bu kurumlar tarafından da sıkça denetime tabi tutuluyor. Bu yüzden Ankaralının standart dışı ekmek yemesi mümkün değil."
GRAMAJ DÜŞÜRÜLEBİLİR
Ülke genelinde ekmek israfının milyon dolarları aşan bir kayba yol açtığını hatırlatan Bezci,"İsrafı önlemek için Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde yer alan Ürün Özellikleri’nde değişiklik yapılıp, halen 250 gram olan ekmeğin en düşük ağırlığı 200 grama çekilebilir ve 50’şer gram artırılarak üretim yapılabilir." dedi. Bezci, ekmek gramajının belirlenmesinde bölgesel koşulların da dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz