Ankara'da Her Gün Ortalama 1 Milyon Metreküp Pis Su Arıtılıyor

Ankara'da her gün ortalama 1 milyon metreküp pis su arıtılarak çevresel etkiye büyük bir katkı...

Ankara'da her gün ortalama 1 milyon metreküp pis su arıtılarak çevresel etkiye büyük bir katkı sağlanırken, arıtılan sular tarım alanlarında kullanılarak ekonomiye de artı bir değer kazandırılıyor.

Başkent'te küçük çaplı bölgesel arıtma tesislerinin yanı sıra Ortadoğu'nun en büyük arıtma tesisi Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi de Ankaralılara hizmet veriyor. Bu tesisle birlikte diğer ilçelerdeki arıtma tesisleri, her gün toplam 1 milyon metreküp pissuyu temizleyerek bir yandan akarsuların, nehirlerin kirlenmesini önlüyor, bir yandan da arıtılmış su bölgedeki tarım alanlarında kullanılacak düzeye getirilerek ekonomiye katkı sağlıyor. Bölgesel arıtma tesislerinin dışında Ortadoğu'nun en büyük pissu arıtma tesisi olan ve arıtma sonucunda çıkan biogazdan üretilen elektrikle ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Tatlar Atıksu Arıtma Tesisleri, Ankara'nın 40 kilometre uzağında Sincan ilçesi Tatlar köyü yakınlarında 182 hektar alan üzerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. 1997 yılından bu yana Ankara'ya hizmet veren tesiste günde ortalama 750 bin metreküp atıksu arıtımı gerçekleştiriliyor.

Reklam
Reklam

Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'nin Ortadoğu'nun en büyük ve modern tesisi olduğunu belirten ASKİ yetkilileri, tesiste Başkent'in kanalizasyon sularının yanı sıra yağmur suları ile endüstri atıklarının da arıtımının gerçekleştirildiğini söylediler. Kirli sudan arıtma sonucunda arıtılmış su, biyogaz ve çamur şeklinde üç ayrı yan ürün elde edildiği bilgisini veren yetkililer, arıtılmış suyun yeniden kullanımının sağlandığını dile getirdi. ASKİ yetkilileri, tesise taşınan atıksuların modern teknolojilerle arıtılması sonucu ortaya çıkan bazı ürünlerin ise çevreye zarar vermeden bertaraf edildiğini kaydettiler.

Arıtma sonucunda temiz hale getirilmiş su Ankara Çayı'na aktarılırken, çökertme sonucu ortaya çıkan çamurun da havasız ortamda çürütülerek biyogaz elde edildiğini bildiren yetkililer, biyogaz da elektrik enerjisine çevrilince enerji ihtiyacının karşılandığı tesiste tam geri dönüşümün uygulandığını belirttiler.

ATIK SULARDAN ELEKTRİK ENERJİSİNE

Tesiste arıtımı gerçekleştirilen yağmur ve kanalizasyon sularından yan ürün olarak ortaya çıkan çürütülmüş çamurun enerjiye dönüştürüldüğünü ifade eden yetkililer, şunları söylediler:

Reklam
Reklam

"Tesiste işleme sonucunda ortaya çıkan çamurdan günde ortalama 30 bin metreküp biyogaz üretiliyor. Arıtma tesisinin elektrik ihtiyacının yüzde 80'i de bu biyogaz enerjisinden karşılanıyor. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde çamurdan ortalama yüzde 30 oranında enerji geri dönüşümü sağlanırken, Ankara'da bu oranın yüzde 80 olması tesisin ne kadar başarılı işletildiğinin de önemli bir göstergesidir."

Arıtma tesisinin hizmete girmeden önce Ankara'nın atık sularının doğrudan Ankara Çayı’na boşaltıldığını hatırlatan yetkililer, "Şehrin ortasından geçen Ankara Çayı, şehrin tüm kanalizasyonunu taşıyan açık kanal durumundaydı. Arıtma tesisinin devreye girmesiyle arıtılan sudan birinci ve ikinci kalitede su elde edilmeye başlandı. Modern teknoloji ile arıtılıp temiz hale getirilen su ise Ankara Çayı'na verilerek, çay suyunun kalitesinin de artması sağlandı. Böylece Ankara Çayı’nın aktığı Sakarya Nehri de büyük bir kirlilikten kurtulmuş oldu" ifadelerini kullandılar.

GÜNDE 765 BİN METREKÜP ATIKSU ARITILIYOR

Reklam
Reklam

Başkent'te konutlardan ve endüstriden kaynaklanan atık suların tümünün arıtımının yapılabildiğini kaydeden yetkililer, kanalizasyon sisteminde yağmur suyundan ayrı toplanan atık suların tesise cazibe vasıtasıyla ulaştırıldığını kaydettiler. Yetkililer, Ankara Atıksu Arıtma Tesisi'nin Ortadoğu'nun en büyük, Avrupa'nın ise sayılı tesislerinden olma özelliğine sahip olduğunu vurgulayarak, "Tesisin arıtım kapasitesi, kuru havalarda günde 765 bin metreküp, yağışlı havalarda 1 milyon 530 bin metreküptür. Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi Ankara'nın gelecekteki genişlemesi dikkate alınarak, 2025 yılına kadar aşama aşama büyütülerek, kuru havalarda 1 milyon 380 bin metreküp, yağışlı havalarda 2 milyon 750 bin metreküp atık suyu işleyebilecek hale getirilecek" dediler.

Ankara'nın atıksuları, yağmur kanallarından farklı ayrık kanal sistemiyle toplanarak tesise taşınıyor. Gelen atıksu, kaba ve ince ızgaralar ile kum tutuculardan oluşan ön arıtma ünitesinden geçtikten sonra yüzen ve askıdaki katı maddeleri bertaraf etmek için ön çökeltme tanklarına alınıyor. Daha sonra aktif çamur esasına dayalı biyolojik arıtımın yapıldığı havalandırma tanklarına alınan atıksuyun organik kirlendiricilerinden arındırılması sağlanıyor. Son olarak biyolojik olarak arıtılmış olan su, son çökeltme tanklarına sevk edilerek aktif çamurdan ayrıştırılıp temizlenmiş olarak Ankara Çayı'na veriliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: