Ankara'da konuşulan sürpriz koalisyon

Ankara'nın son günlerdeki sürpriz gündemi CHP lideri Deniz Baykal'ın "AK Parti ile yapmaktansa Saadet Partisi'yle koalisyon yaparım" sözü oldu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş koalisyona yeşil ışık yaktı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, katıldığı bir televizyon programında olası koalisyon ihtimallerini değerlendirirken, "AKP ile koalisyon yapmaktansa Saadet Partisi'ni tercih ederim" demiş, Genel Başkan Numan Kurtulmuş için de "düzgün adam" ifadesini kullanmıştı.

Baykal'ın bu sözleri Ankara'nın son günlerdeki sürpriz gündemi oldu.

Bu sözleri için Baykal'a teşekkür eden Kurtulmuş, koalisyon önerisine yeşil ışık yaktı.

Kurtulmuş, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Sayın Baykal'ın şahsım ve partim hakkında söylemiş olduğu sözler dolayısıyla teşekkür ederim. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün partiler eşit mesafede durduğumuz partilerdir. Hiç bir partiye ön yargılı biçimde 'bununla görüşür bununla görüşmeyiz' demeyiz. Bizim birinci önceliğimiz millettir."

NTV canlı yayınına katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a CHP-Saadet yakınlaşması soruldu.

Arınç şu yanıtı verdi:

''CHP, önüne konulan ısmarlama anketlere güvenerek kendisini çok yükseklerde görmesin. Ben onlarca anketi eleğinden geçiren bir insan olarak söylüyorum, şu an AK Parti ile CHP arasında en azından bir misli fark var. İki üç puan falan yok. CHP yüzde 20'leri muhafaza edebilirse, o da kendi parti çalışmalarına bağlı, ana muhalefet görevini belki sürdürebilir. Koalisyon ortağı olarak birilerini düşünmeye başlamışsa Saadet Partisini kendisine ortak seçmesi takdir edilecek davranış. Çünkü 1973'te seçim sonuçlarında hiçbir parti hükümet kuramayınca CHP ile MSP koalisyon kurmuştu ve Sayın Baykal da o hükümetin bakanıydı. Yani o günkü hükümet tadını ve lezzetini hala unutmamışa benziyor. Hayırlı olsun ama iki ortak da yetmeyebilir. Başka bir ortağı daha düşünse iyi olur. Bir siyasetçi için 'koalisyon kuracağım ve ortaklarından biri filanca olacak' demek bir düş değil, zafiyet düşüncesidir. Baykal'ın bu tavrını sırf AK Parti'ye husumet açısından Saadet'i tercih ediyor diye anlıyorum.''

Reklam
Reklam