Ankara'da toplu taşıma zammına tepki

ANKARA (İHA) - Ankara'da geçen hafta açıklanan ve 1 Ocak 2005'ten itibaren uygulanacak olan ulaşıma yüzde 30 düzeyindeki zam, tartışma konusu olmaya devam ediyor. Tüketici Hakları Derneği ve TMMOB Şehir Plancıları Odası, Ankara'da toplu taşıma bilet ücretlerine yapılan zammın geri çekilmesini istedi. Tüketici Hakları Derneği ve TMMOB Şehir Plancıları Odası tepkilerini, düzenledikleri ortak basın toplantısıyla ortaya koydu.

Tüketici Hakları Derneği'ndeki basın toplantısında konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi 2. Başkanı Eser Atak, zam ile tam bilet ücretinin 900 bin liradan 1 milyon 200 bin liraya çıktığını belirtti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yönetiminin göreve geldiği günden bugüne kadar, 10 yılda toplu taşım ücretlerinin 184 kat arttığını belirten Atak, "Bu zam ile diğer büyük kentlerdeki taşıma ücretleri karşılaştırıldığında Ankara en pahalı kent haline geldi" dedi. Ulaşımda zaten pahalı olan Ankara'nın yeni zamla İstanbul ve İzmir'e göre daha da pahalı duruma geldiğini vurgulayan Atak, Ankara'da kent içi ulaşımının İstanbul'a oranla 2 kat kısa, ücretin ise 1.2, 1.4 daha fazla olduğunu kaydetti. Atak, zam kararında işletme maliyetlerinin arttığı savunmasının doğru olmadığını öne sürerek, "İşletme maliyeti diğer büyük şehirler için de geçerli değil mi?" diye sordu.

Reklam
Reklam

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ise, Ankara'da özel otobüs ve dolmuş lobisinin daha fazla kar için belediye yönetimini zorladığını, belediyenin ise Ankaralıların yanında olmak yerine bu grubun çıkarlarına hizmet ettiğini savundu. Zaten pahalı olan ulaşımın, öğrenci ve memur kenti Ankara'da dar ve orta gelirli halkı daha da zora sokacağını öne süren Çakar, "Bu doğrultuda Büyükşehir Belediyesi'ni zam kararını geri çekmeye, Ankaralıları da belediyenin keyfi zammına karşı tepki göstermeye çağırıyoruz. Ankaralılar olarak bu zammı kabul etmiyoruz" dedi. Çakar bir soru üzerine zam kararını incelediklerini, gerekirse iptali için mahkemeye başvuracaklarını sözlerine ekledi.