Ankara'da yeni skandal: Libananco

ANKARA (ANKA)- Dünya Bankası'nda Türkiye aleyhine açılan 10,5 milyar dolarlık Libananco tahkiminde, telekulak skandalı ve Türkiye'nin süresinde cevap vermemesi gelişmelerinden sonra yeni bir skandal daha ortaya çıktı.

ÇEAŞ ve KEPEZ hisselerinin sayılmasına karar veren Tahkim heyetine, Avukat Aydın Coşar'ın Takasbank'a saklanmak üzere bırakılan ÇEAŞ ve KEPEZ hisselerini götürdüğü ileri sürüldü. ÇEAŞ ve KEPEZ davasında yeni bir skandal daha ortaya çıktı. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Libananco'nun sahip olduğu ÇEAŞ ve KEPEZ hisselerinin sayılmasına karar veren Tahkim Heyeti sonrasında Libananco hisseleri yurt dışında bir yediemine teslim etti. Bu karar sonrasında Avukat Aydın Coşar da yanına yüklü miktarda ÇEAŞ ve KEPEZ hissesi alarak Libananco'nun sahip olduğu hisseler ile karşılaştırmak üzere yurt dışına gitti. Çoşar'ın yanında götürdüğü ÇEAŞ ve KEPEZ hisselerinin Takasbank'a saklanmak üzere bırakılan hisseler olduğu iddia edilirken, götürülen hisselerin kime ait olduğu belirlenemediği, bu hisseler götürülürken sahiplerinden izin alınmadığı ileri sürüldü.

Reklam
Reklam

-TAKASBANK, SAKLADIĞI HİSSELERİN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU-

16 bankanın ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın hissedarı olduğu Bankalar Kanunu'na tabi olan Takasbank'ın, en önemli görevi sermaye piyasalarında işlem gören hisselerin saklanmasıdır. Takasbank'ın Ana Sözleşmesi, imzaladığı diğer sözleşmeler veya yönetmeliklere göre kendisine saklanmak üzere bırakılan hisselerin güvenliğinden sorumlu.

Yetkililerin ANKA'ya verdiği bilgiye göre, Takasbank kendisine emanet edilen hisse senetlerini izinsiz olarak hiç kimseye teslim veya emanet edemez. Bunun aksine hareket ise suç niteliğindedir ve Takas ve Saklama Yönetmeliği'ne de aykırı. Bu olay ile ilgili olarak SPK, İMKB, Takasbank Yönetim Kurulu ve Avukat Aydın Coşar'ın sorumluluklarından dolayı haklarında cezai takibat yapılabilir. Şirket hissedarları ise, "Böyle bir olay varsa bu konuda ben ve diğer hissedarlar suç duyurusunda bulunacağız. Bizim hisselerimizin nerede olduğunu yazılı olarak Takasbank'a soracağız. Merak ettiğim başka bir konu ise başka hisseler için böyle bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediğidir" diye konuştular. Öte yandan, konuyla ilgili görüşlerine başvurmak istediğimiz avukat Aydın Coşar, tüm ısrarlı aramalarımıza rağmen sorularımıza yanıt vermedi.

Reklam
Reklam