Ankara'daki gelişmeler Avrupa basınında

BERLİN (İHA) - Türkiye'de yaşanan siyasi deprem, dış basında geniş yankı buldu. Almanya'da yayımlanan Frankfurter Rundschau, bu sabahki baskısında, Türkiye'deki koalisyonun çok yakında çökeceği tahmininde bulunarak, Ecevit sonrası dönem için karamsar bir tablo çizdi.

Gazetede, "Bozulan sağlığına rağmen iktidardan çekilmeyi reddeden 77 yaşındaki Ecevit'in şahsi trajedisi de böylece sona ermiş olur. Ama yakında kaçınılmaz hale gelecek olan seçimler, Türkiye'de yepyeni bir güçler dengesine ve ciddi iç huzursuzluklara yol açabilir. AK Parti'nin olası bir seçim zaferine ordu tepki verebilir. Ayrıca Türkiye'nin AB yolunda ilerlemesini kolaylaştıracak reformların durması da hemen hemen kaçınılmaz görünüyor" denildi.

Reklam
Reklam

İsviçre'de yayımlanan Le Temps ise huzursuzluk ve tıkanıklığın asıl kaynağının Ecevit'in çekilmeyi reddetmesi olduğunu yazdı. Gazetede yer alan yorumda, "Ecevit'in dişi ve tırnağıyla sarıldığı ve iktidarda kalmak suretiyle devamına çalıştığı siyasi durum, felçten başka birşey değil. Tabii ülkede felç belirtilerinin Ecevit'in hastalığından önce başladığını unutmamak lazım. Türkiye'nin başka çaresi yok: Avrupa'da genişlemenin hasta adamı rolünü oynamaktan vazgeçmeli" ifadeleri kullanıldı.

FİNANCİAL TİMES'TAN DERVİŞ'E DESTEK
İngiliz gazetelerinden Financial Times da Türkiye'de yaşanan siyasi krize geniş yer verdi. Siyasi ve ekonomik gelişmeleri ele alan, iki ayrı haber veren gazete, "Türkiye umudunu reformcu ittifaka bağladı" ve "Karmaşa Türk Lirası'nı en düşük seviyesine itti" başlıklarını kullandı.
Leyla Boulton imzalı siyasi değerlendirmeye göre Türkiye, umudunu Kemal Derviş merkezli yeni bir ittifakın ortaya çıkması olasılığına bağladı. Gazete ayrıca, Ecevit üzerindeki istifa baskılarının da hızla arttığını öne sürdü. Haber yorumda şu görüşlere yer verildi:
"Bir bakanın daha istifa etmesi, liranın dolar karşısında yeniden rekor düzeyde düşmesi ve Standard and Poor's kredi kuruluşunun son değerlendirmesi, zaten istifa ya da erken seçim baskıları altında bulunan Bülent Ecevit'in işini biraz daha zorlaştırdı. Kemal Derviş, saygı duyulan ve Türkiye'yi geçen sene ekonomik krizden kurtarmış bir teknokrat bakan. DSP'de de etkin bir isim. Türk basını, Hüsamettin Özkan'ın yeni bir siyasi oluşum planları yaptığını söylüyor. Derviş ise geçen hafta sözünü ettiği 'siyasette daha aktif rol alma' sözünü nasıl hayata geçireceğini henüz açıklamadı. Reformcu kanattan bir DSP'linin de dün ifade ettiği gibi 'Siyasi tıkanıklıktan çıkışta, sonucu Kemal Derviş ve İsmail Cem'in alacağı tavır belirleyebilir.' Tabii Ecevit'in istifa baskılarına daha ne kadar dayanacağı da belli değil."

Reklam
Reklam

Financial Times, Türkiye'yle ilgili ikinci haberinde de Türk Lirası'nın düşüşüyle, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un Türkiye'nin notunu durağandan eksiye çevirmesine yer verdi. Gazeteye bilgi veren Standard and Poor's yetkilisi Ala el Yusuf, "Bu karar, Türkiye'deki siyasi istikrarsızlığın devam etmesi ve IMF destekli ekonomik programı tehlikeye atması kaygılarını yansıtıyor" dedi. Financial Times, IMF yetkililerinin Türkiye'ye yardıma devam etmeye kararlı olduklarına dikkat çekti.

"TÜRK YATIRIMCILAR ALIŞTI" Yine İngiltere'de yayımlanan muhafazakar eğilimli Times, iç sayfalarında Türkiye'ye tam sayfa ayırdı. Sayfada yer alan tek fotoğraf ise Başbakan Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit'i yanyana getiren bir resim. Times gazetesi de istifa baskılarına geniş yer verdi.

Ancak Financial Times'ın aksine, Türk yatırımcıların kötü haberlere artık alıştığını, piyasaların dün daha sakin olduğunu vurguladı. Times'ta yer alan haberde, "Geçmiş seçimlerin aksine, yeni bir seçimin ekonomik programı tehlikeye atmayacağına belli bir güven var. Hükümetin IMF destekli yeniden yapılanma planına ciddi taahhütleri bulunuyor; seçim ekonomisi yapacak araçlardan da yoksunlar. Merkez Bankası bağımsız, devlet bankaları siyasi baskılardan uzakta. Bir Batılı bankacının ifadesiyle: 'Türkiye'de asıl tehlike köktendincilik değil, sorumsuz mali politikalar.' Bu bankacı, Tayyip Erdoğan'dan değil, 90'larda sorumsuz politikalarla Türkiye'yi ekonomik karmaşaya sokan Çiller'den korktuğunu söylüyor. Tabii Erdoğan'ın da Irak ve Ortadoğu konularında ABD'yi desteklemeye fazla gönüllü olmadığı kaygıları malum" denildi.

Reklam
Reklam

BİR NATO ÜLKESİNİ YÖNETEN ÇİFTİN PORTRESİ Times gazetesi, Türkiye ile ilgili bir başka haberi için de "Başbakanın eşinin gücü, milletvekillerini istifaya itti" başlığını kullandı. Gazetenin İstanbul temsilcisi Andrew Finkel'ın imzasını taşıyan haberde, "Hasta kocasına bakamayacak durumda olan, ama bu işi başkalarına bırakamayacak kadar da eşine sahip çıkan 80 yaşındaki bir kadının durumu, eğer kahramanları iki emekli insan olsaydı dokunaklı bir öykü olabilirdi. Ama önemli bir NATO ülkesini yöneten bir çiftin portresi olarak, son derece rahatsız eden bir görüntü bu" görüşleri yer aldı.