Ankara'daki patlamanın ardından ulusal yas ilanı

Ankara'daki patlamanın ardından ulusal yas ilan edildi. 97 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara'daki patlama ardından ilan edilen ulusal yas 3 gün sürecek. Peki, ulusal yas döneminde ne yapılır?

10 Ekim Cumartesi günü gerçekleşen Ankara'daki patlamanın ardından ulusal yas ilan edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 95 kişinini hayatını kaybettiği 246 kişinin yaralandığı Ankara'daki patlamanın ardından 3 gün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Ankara'daki patlama ardından hayatını kaybeden vatandaşlar, polisler, askerler ve korucular için 3 gün ulusal yas ilan edildiğini açıklayan Davutoğlu; ''Çok derin bir üzüntü içerisindeyiz. Bu saldırı herhangi bir şekilde tek bir gruba veya herhangi bir siyasi topluluğa karşı değildir. Bu saldırı ülkemizin bütününe yapılmış bir saldırıdır. Ülkemize yapılan bir saldırıdır. Türkiye ateş çemberi içinde örnek bir ülkedir. Doğrudan bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Halkımızın her kesimine yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırının acısını hissetmeyen hiçbir vatandaşımız olduğu kanaatinde değilim. Demokrasiye de yapılmış bir saldırıdır. Seçime giderken hedef edinmiştir. Bugün aldığımız kararla Cumhurbaşkanımızla da görüştük, terör saldırılarında hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımız, şehitlerimiz için 3 gün ulusal yas kararı aldık.'' dedi. Davutoğlu'nun bu açıklamasında sonra, Vatandaşlar; Ulusal yas nedir? Ulusal yas döneminde ne yapılır? Hangi durumlarda ulusal yas ilan edilir? gibi soruların yanıtını merak etti. İşte, Ulusal yas hakkında bilinmesi gerekenler!

Reklam
Reklam

ULUSAL YAS HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Ulusal yas, bir kişinin veya kişilerin ölümü veya cenazesi veya bunların yıldönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Ulusal yas ilan edildiğinde Bayrakların yarıya indirilmesi yaygın bir uygulamadır. Bayrakların yarıya indirilmeyeceği yerlerTürk Bayrağı Kanunu'nun uygulanışını düzenleyen Türk Bayrağı Tüzüğü'nde ise sürekli bayrak çekilecek resmi daire ve kuruluşlar "TBMM, Anıtkabir, Polis, jandarma, hudut, gümrük, muhafaza karakolları ile hudut kapıları" olarak belirleniyor.

"Cumhurbaşkanlığı, Hükümet kanalları, limanda demirli veya seyir halinde bulunan makineli, büyük ve küçük her çeşit deniz aracıyla devlet işlerinde kullanılan makinesiz deniz araçları" her gün bayrak çekilecek yerler olarak sıralanıyor.Bütün bunların yanı sıra uluslararası yankı uyandıran facialar üzerine de milli yas ilan edilerek, bayraklar yarıya indirilebiliyor. Milli yas kararı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Başbakanlıkta yapılan değerlendirmenin ardından gerekli görülmesi halinde alınıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı sebebiyle 14 Ocak 2012'de, Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybeden Japonlar için 18-21 Mart 2011'de Türkiye'de ulusal yas ilan edilerek, bütün yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti.

Reklam
Reklam