Ankara’dan Harem-i Şerif uyarısı

Ankara, Harem-i Şerif ve civarında Pazar günü yeniden tırmanış eğilimine geçen gerginlikten derin kaygı duyduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, bütün İslam aleminin Harem-i Şerif ile ilgili hassasiyetlerin dikkate alınması ve tahrikkar eylemlerden kaçınılması gereğini vurgularken Pazar günü yaşanan olaylar sırasında tutuklanan, aralarında Filistin Ulusal Yönetimi yetkililerinin ve İslam Vakfı görevlilerinin de bulunduğu kişilerin bir an önce serbest bırakılması gereğine de işaret etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Harem-i Şerif ve civarında son bir aydır devam eden ve Pazar günü yeniden tırmanış eğilimine geçen gerginlikten derin kaygı duyulduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Kudüs’te Başkonsolosluğu bulunan tek İKÖ üyesi ülke olan Türkiye’nin,, bu gelişmeleri başından itibaren yakından takip ettiği belirtilerek 8 Ekim’de Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, geçmişte yaşanan üzücü olaylardan ders alınması ve gerginliği tırmandıracak, kışkırtıcı adımlardan kaçınılması çağrısı yapıldığı anımsatıldı. Açıklamada şöyle devam edildi:

“Son olarak dün yaşanan olaylar, konuya durumun ciddiyetinin ve vahim sonuçlara yol açma potansiyelinin gerektirdiği duyarlılıkla yaklaşılmadığını göstermektedir. Olaylar sırasında yaşanan birçok yaralanma ve tutuklamalar endişelerimizi artırmaktadır.”

-KUDÜS BAŞKONSOLOSU HAREM-İ ŞERİF’TE İNCELEMELERDE BULUNDU-

Kudüs Başkonsolosu’nun Pazar günü Harem-i Şerif’i bizzat ziyaret ettiği, yerinde incelemelerde bulunduğu ve yetkililerle görüştüğü bildirilen açıklamada ayrıca, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, 28-29 Ekim 2009 tarihlerinde Rabat’ta düzenlenecek “Uluslararası Kudüs Forumu”’na katılarak bir konuşma yapmak üzere yarın Fas’a hareket edeceğine dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

“Bu vesileyle, bütün İslam aleminin en kutsal mekanlarından biri olan Harem-i Şerif ile ilgili hassasiyetlerin dikkate alınması ve tahrikkar eylemlerden kaçınılması gereğini bir kez daha vurguluyoruz” denilen açıklamada, “Bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine yönelik çabaları sekteye uğratacak bu gibi olayların tekerrür etmemesi için gerekli önlemlerin alınmasını ve dün yaşanan olaylar sırasında tutuklanan, aralarında Filistin Ulusal Yönetimi yetkililerinin ve İslam Vakfı görevlilerinin de bulunduğu kişilerin bir an önce serbest bırakılmasını bekliyoruz. “