Ankaralı gençlere 'uyuşturucu' konferansı

ANKARA (İHA) - Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi Narkotik Büro Amiri Yasin Durmuş, Sincan Belediyesi ve Ankara Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle, lise öğrencilerine yönelik uyuşturucu ve madde bağımlılığının zararları, korunma yollarına ilişkin bin konferans düzenlendi.

Sincan Lisesi'nden 400 öğrenciye bur sunum yapan Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi Narkotik Büro Amiri Yasin Durmuş, gençlerin, biyolojik, psikolojik ve sosyal sebeplerle uyuşturucu madde kullanımına başladıklarını belirtti. Her türlü uyuşturucu maddenin ve sigaranın büyük bir sağlık sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Durmuş, özellikle de sigaranın sebep olduğu kanser türlerinin birçoğunun tedavisinin olmadığı uyarısında bulundu. Gençler arasında daha yaygın kullanılan extacy ve esrar kullanımına da değinen Durmuş, özellikle bu maddeleri satanların, esrarın bitkisel kökenli olduğu ve bağımlılık yapmadığı gibi yalan reklam yaptıklarını anlattı. Esrarın bitkisel olmasının zararlı olmadığı anlamına gelmediğini ve esrarın beyin ve üreme organlarında hasar meydana getirdiğini ifade eden Durmuş, "Esrarı delikanlılar kullanır' denir. Beyni ve üreme organı hasarlı olan insan ne kadar delikanlı olabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Hayal gösterici maddelerin, kullananların psikolojisini bozduğunu, suça daha meyilli hale getirdiğini belirten Durmuş, maddi durumu ne olursa olsun bir süre sonra bu maddelere para yetiştirilemediğini kaydetti. Para bulamayan bağımlıların da daha ciddi suçlarla bu maddeleri temin yoluna gittiklerini anlatan Durmuş, bağımlılığın sinsice ilerleyen bir süreç olduğunu kaydetti. Gençlerin 'Bir kere denersem bir şey olmaz' diye düşündüklerini ancak, tek kullanımda bile ciddi bağımlılık yaratan maddeler olduğuna dikkat çeken Durmuş, 'ikinci denemede de ölmedim, bir şey olmadı' diyerek, farkında olmadan bağımlılığın başladığını söyledi.

"ARKADAŞ SEÇİMİ HAYATİ ÖNEME SAHİP" Uyuşturucunun çoğu zaman sokak satıcılarından değil arkadaşlardan edinildiğine de vurgu yapan Durmuş, gençleri doğru arkadaş seçmeleri konusunda uyardı. ilk seferde para istenmediğini, uyuşturucunun ikram edildiğini hatırlatan Durmuş, gençlere uyuşturucu ile vaat edilen mutluluğun dışarıda olmadığını, asıl mutluluğun ailelerin yanında olduğunu kaydetti. Durmuş, gençlerin bir gruba dahil olmak, farklı olmak, dikkat çekmek gibi nedenlerle madde kullanımına başladıklarını belirterek, "Arkadaşlarınız size madde kullanımı teklif ederlerse hemen o mekanı terk edin. Terk etmezseniz, istemeseniz de bir süre sonra bir kez kullanmak için ikna olabilirsiniz. Ama terk ederseniz, arkadaş zannettiğiniz birkaç kişiyi kaybedersiniz ama geleceğinizi kazanırsınız. Doğru arkadaş hayati önem taşır" diye konuştu.
Uyuşturucu satarken yakalanmayan ve hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmadan, tedavi olmak istediğini resmi makamlara ileten bağımlıların kesinlikle ceza almadıklarını da gençlere anlatan Durmuş, uyuşturucudan en etkin korunma yolunun hiç başlamamak olduğunu dile getirdi. Daha sonra gençlerin sorularını cevaplandıran Durmuş, polisin uyuşturucu ile mücadelede yetersiz kaldığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, dünyada savaşlar bitmediği sürece silah ve uyuşturucu kaçakçılığının sona ermeyeceğini söyledi. Polisin tüm gücüyle ve canını da ortaya koyarak mücadele ettiğini belirten Durmuş, ancak bu konuda toplumun tüm kesimlerini görev düştüğünü söyledi. Bir öğrencinin okuldaki öğretmenlerinin sigara içmelerine rağmen kendilerine 'sigara içmeyin' dediğini anlatması üzerine ise Durmuş, "Bağımlı hale gelmiş olabilirler. Ama bu sizin de sigara içmeniz için mazeretiniz olamaz. Siz akıllı insanlarsınız. Sokakta intihar eden birini görseniz, 'Bu bana kötü örnek oldu ben de intihar edeyim' diyemezsiniz" dedi.

Reklam
Reklam

Bir öğrencinin, özellikle okul önlerinde polisin gözü önünde esrar kullanıldığını söylemesi üzerine ise Durmuş, "Art niyetli, görevinin suistimal eden ve görevini ihmal edenler her meslekte olduğu gibi polisler içinde de olabilir. Ama onlar yakalandığında herkes gibi muamele yapılır. Meslekten ihraç edilen birçok kişi var" ifadelerini kullandı.

Durmuş, gençlere 155 ücretsiz polis hattına her türlü şikayetlerini yapabileceklerini de söyledi.