Ankaralı sanayiciler 2006'dan umutlu

ANKARA (İHA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, ASO üyelerinin katılımıyla yapılan anket sonuçlarını açıklayarak, Ankaralı sanayicinin 2006 yılında umutlu olduğunu söyledi.

ASO Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Çağlayan, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 4.5 oranında gerileyen sanayi üretiminin Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 arttığını söyledi. Şubat ayı ihracatının, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 2.2 oranında artarak 5.8 milyar dolara ulaştığını anımsatan Çağlayan, aynı dönem ithalatının da yüzde 16.1'lik artışla 9.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, cari açığın ise yüzde 54 artışla 3.5 milyar doları bulduğunu ifade etti. Çağlayan, söz konusu artış hızının yıl sonunda cari açığın 26 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini gösterdiğini de sözlerine
ekledi.

Reklam
Reklam

Konuşmasında işsizlik konusuna da değinen Çağlayan, Türkiye'deki işsizlik oranının Ocak ayında yüzde 11.8 olarak belirlendiğini, bunun da resmi rakamlara göre 2.8 milyon, kendilerine göre 5 milyon kişiye tekabül ettiğini anlattı. Çağlayan, Türkiye'nin, 2010 yılında AB'yi işsizlik oranı noktasında yakalayabilmesi için 14 milyon kişiye iş bulması gerektiğini, bugünkü hızı ile Türkiye'nin 2010 yılına kadar sadece 2 milyon kişiyi iş sahibi yapabileceğini dile getirdi. Devletin işsizlikle etkili mücadele edebilmesi için alması gereken tedbirleri de özetleyen Çağlayan, zorunlu istihdamın kaldırılmaması, SSK primlerinin düşürülmemesi, Kıdem Tazminatı'nın İşsizlik Sigortası ile birleştirilmemesi ve nitelikli eleman sorununun çözülmemesi durumunda Türkiye'deki işsizlik sorunun çözülmesinin mümkün olmadığının altını çizdi. Çağlayan, bu konuda ortaya attıkları önerilerin Türkiye'ye hiçbir ekonomik kayıp getirmeyeceğini kaydetti. Konuşmasında ASO'nun üyeleri aracılığıyla yapmış olduğu anket sonuçlarını da açıklayan Çağlayan, Ankaralı sanayicinin 2006 yılına umutla baktığını söyledi. Çağlayan, ankete katılan Ankaralı sanayicilerin yüzde 46.27'sinin bu yılın ilk 3 ayında üretimlerinin arttığını, yüzde 46'sının iç satışlarının, yüzde 50'sinin de yeni siparişlerin arttığını bildirdiklerini anlattı. Üyelerinin yüzde 32.43'ünün ise dış satışlarının arttığını belirtirken, istihdamın arttığını söyleyenlerin oranının yüzde 32.20 olduğunu, istihdamın aynı kaldığını belirtenlerin oranının da 50.85 olduğunu sözlerine ekledi. Çağlayan, ankette üyelerinin yüzde 44.23'ünün de istihdamın yılın geri kalan bölümünde artacağını, yüzde 48'inin ise aynı kalacağını ifade ettiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye'deki KOBİ'lerin daha hızlı bir gelişme trendi yakalayabilmesi için ciddi bir desteğe ihtiyaç olduğunu belirten Çağlayan, bu kesime yönelik olarak Anadolu Yaklaşımı'nın bir an önce uygulamaya konmasının gerektiğini dile getirdi. Çağlayan, ortaya attıkları Anadolu Yaklaşımı konusuna, BDDK ve Hükümet başta olmak üzere bankacılık sektörü hariç tüm kesimlerin olumlu yaklaştıklarını bildirdi. Bankacılık sektörünü bu konuda kaçak güreşmekle suçlayan Çağlayan, "Gelirlerinin yüzde 12.5'ini, EFT, havale gibi masraflardan sağlayan Bankacılık sektörüne 'Gelin ekonomiye girerek kazanç sağlayın' diyorum" şeklinde konuştu.
Çağlayan konuşmasında son dönemde artan terör olaylarına da değindi. Türkiye'de işlerin iyiye gittiği dönemlerde bazı şer odaklarının düzeni bozmak için harekete geçtiğini anlatan Çağlayan, Türk halkının vatanının en çok seven halkların başında geldiğini, kimsenin bu ülkeyi yok etmeye gücünün yetmeyeceğini söyledi. Çağlayan, bu konuda herkese görevler düştüğünü ve uyanık olmak gerektiğini dile getirdi. Çağlayan konuşmasına Van Çaldıran ve Hakkari Şemdinli'de şehit düşmüş 2 Mehmetçiğin ailelerine yazdıkları mektupları okuyarak son verdi.

Reklam
Reklam