Ankara'nın amblemi "İslami Yardım" amblemi mi?

ANKARA (ANKA)- Ankara'nın mevcut amblemi ile İngiltere merkezli İslami Yardım adlı örgütün amblemi arasındaki benzerlik dikkat çekiyor.

İngiltere'nin İslam ülkeleriyle kurduğu ilişkiye ve denizaşırı kalkınmasına hizmet eden İslami Yardım adlı örgütün, görev yaptığı ülkelerde bir bakışta tanınmak için uygun bulduğu amblem, camisi, kubbesi ve biçimiyle adeta Ankara'nın amblemi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, göreve geldiği 1994 yılından sonra değiştirdiği ve yargı kararına rağmen kaldırmadığı camili amblemin adeta ikizi, İngiltere'yle birlikte 20 farklı ülkede çalışan İslami Yardım adlı sivil toplum kuruluşunun simgesi olarak kullanılıyor.

Reklam
Reklam

İngiltere'de kurulan İslami Yardım'ın islamic-relief.com adresindeki sitesinde, örgütün "İslami yardım yoksulluğu ve dünyanın en yoksul insanlarının katlandıkları sorunları azaltmaya adandığı" belirtiliyor. Sitede uluslararası kalkınma konusunda bir hayır cemiyeti olarak tanıtılan İslami Yardım, 1984 yılında kurulan bağımsız-hükümet dışı bir organizasyon (NGO) olarak açıklandı.

Kurumun sitesinde İslami Yardım teşkilatının halihazırda Afganistan, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna, Çeçenistan, Çin, Mısır, Kosova, Endonezya, Mali, Pakistan, Filistin ve Sudan'da saha büroları bulunduğu, Ürdün, Kenya, Hindistan, Irak, Somali ve Yemen'de de çeşitli projeler yürüttüğü kaydedildi. İslami Yardım'ın aynı zamanda "BOND" (British Overseas NGO's for Development-İngiliz Denizaşırı Kalkınma İçin NGO'lar) teşkilatı üyesi olduğu belirtildi. İslami Yardım'ın dünyada kendisini temsil etmek için kullandığı simge ile Ankara'yı temsil ettiği düşünülen amblemin benzerliği dikkat çekti.

AİHM'lik amblem davası

Fazilet Partisi'nden 1994'te Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Melih Gökçek, seçimlerini kazanır kazanmaz Hitit Güneşi kullanılan Ankara amblemini, "Türk ananelerini yansıtmadığı" gerekçesiyle değiştireceğini açıklamış, Kocatepe Camii, ters hilal ve yıldızın bulunduğu mevcut amblemi kullanmaya başlamıştı. Gökçek, amblemi güvenceye almak için de Belediye Meclisi'nden 50 yıl boyunca değiştirilemeyeceğine ilişkin karar çıkmasını sağlamıştı.

Reklam
Reklam

Ambleme karşı hukuk savaşı başlatanlardan Avukat Rahmi Kumaş'ın girişimiyle konu Danıştay'a kadar gitmiş, mevcut amblemin sökülmesine ve Hitit güneşli amblemin kullanılmasına karar verilmişti. 11 yıl boyunca iç hukuk yollarını kullanarak kararın uygulanmasını talep eden ancak sonuç alamayan Kumaş, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı.

Gökçek amblemi muhalifleri

Gökçek'in uygun bulduğu ambleme karşı yürütülen hukuk mücadelesinin yanı sıra son dönemde bir grup genç, Hitit güneşli amblemi "korsan" olarak kullanmaya başladı. Gençler, Hitit güneşli amblemi kentin değişik bölgelerinde, parklarda, duraklarda, sokak tabelalarında bulunan mevcut amblemin üzerine yapıştırmayı sürdürüyor.

Yaratıcısı da beğenmiyor

Camili Ankara ambleminin yaratıcısı grafiker Cem Gül internette örgütlenen Hitit Güneşi eylemcilerine "Hala bu sembolün yok edilememesine ben de çok üzülüyorum. Ankara kurtulamadı bu amblemden yıllardır, onu seçen de Ankaralıların kendi oyları, ben asıl buna üzülüyorum. Yazık." diye yazdı. Grafiker Gül, İslami Yardım örgütünün simgesini daha önce görmediğini belirterek, öğrenciyken yaptığı Ankara amblemiyle ilgili şunları söyledi: "Güzel ya da çirkin olması değil önemli olan. Savunulacak bir yanı yok. Ben yaptığım halde ben bile savunmuyorum, kimse de zaten savunmasın, değişmemesinin nedeni de zaten amblemin güzel olması değil, bir şekilde o dönemki yönetimin hala devam ediyor olmasıdır, o da işin politik kısmıdır."

Reklam
Reklam