Ankara'ya metro konforunda banliyö tren

ANKARA (İHA) - TCDD, günde 300 bin yolcu taşıma kapasiteli 32 adet banliyö tren seti alacak. Metro standardındaki trenler Sincan-Kayaş hattında hizmet verecek.

Klimalı, otomatik kapı, kamera, ananos ve görsel yayın sistemine sahip tren setlerinin kredisi Japonya ve Kore'den sağlanacak. Ankara'ya 32 Adet Banliyö Tren Seti Temini projesinin finansman töreni TCDD Genel Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Törene TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Hazine Müsteşarlığı adına Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Kore Eximbank Gene Müdürü Jin Ho Kim, Japonya Uluslar arası İşbirliği Bankası Başkanı Fumio Hoshi ve Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tomuyuki Abe ve Kore'nin Ankara Büyükelçisi Chang Yeab Kim ile Tokyo eski Büyükelçisi Solmaz Ünaydın katıldı.

Reklam
Reklam

Törende bir konuşma yapan TCDD Genel Müdürü Karaman, Türkiye'de demiryolları alanında özellikle son 5 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, "Hükümetimizin de desteği ile demiryolları 'Devlet Politikası' haline geldi. Son yıllarda Kamu İktisadi Teşebbüsleri içerisinde en yüksek ödenekler Demiryollarına tahsis edildi" diye konuştu. Demiryolu sektöründeki gelişmeleri anlatan tanıtım filminin ardından konuşan Genel Müdür Karaman, TCDD'de çalışan personelin sayısının 1970 yılına göre yüzde 21 oranında azalarak 33 bin kişiye indiğini söyledi. 2003 yılında demiryolları ile ilgili hükümetin radikal kararlar aldığını ifade eden Karaman, yatırım ödeneğinin de yüzde 458 oranında arttığını söyledi. Bugün finansman anlaşması imzalanan Başkentray banliyö tren setinin gelmesi ile birlikte Kayaş-Sincan hattının Marmaray Projesine benzeyeceğini belirten Karaman, "Ankara'da 2 banliyö 2 hızlı tren hattı olacak" dedi. 140 milyon dolara alınacak banliyö tren setlerinin modern teknolojiye göre hazırlandığını ifade eden Karaman, "Türkiye'de ilk defa metro kalitesinde banliyö sistemi bu projeyle gerçekleşecek" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hazine Müsteşarlığı adına konuşan Dış Ekonomik İlişkiler genel Müdürü Memduh Akçay ise, bu proje ile çevre dostu trenlerin hizmete gireceğini söyledi. Akçay, trenlerin yüzde 25 imalatının ve nihai montajının Türkiye'de yapılacağını kaydetti. Konuşmaların ardından TCDD Genel Müdürlüğü Karaman, Kore ve Japon Banka yetkileri ile Japon ve Kore Büyükelçilerine Kütahya Porselenden çini tabak hediye etti. Toplam bedeli 215 milyon YTL olan projenin, yüzde 75'i dış kredi ile finanse edilecek. Projenin yüzde 25'i de ROTEM/MITSUI iş ortaklığı tarafından sağlanacak. Klima, otomatik kapı, kamera, anons ve görsel yayın sistemi gibi teknik özellikler bulunan tren setlerinin ilki Ekim 2008'de, sonuncusu ise Mayıs 2009'da teslim alınacak. 32 adet banliyö setinin hizmete girmesiyle Sincan-Kayaş hattında 05.00-00.30 saatleri arasında yolcu yoğunluğunun olduğu pik saatlerde karşılıklı 6 dakikada bir, diğer saatlerde karşılıklı 10 dakikada bir olmak üzere günlük 264 sefer düzenlenmesi planlanıyor. Böylece günlük 303 bin 278 kişi taşıma kapasitesi sağlanacak.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi kapsamında ana hat ile banliyö güzergahı tamamen ayrılarak tüm istasyonlar yeniden yapılandırılacak.