Annan planı ortadan kalktı

LEFKOŞA (İHA) - Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rumların yeni bir referandumun peşinde çok koşacağını söyleyerek, "Fakat olan oldu. Bizi yeniden bir referanduma sürükleme hakları yoktur. Biz cevabımızı verdik. Annan Planı'nın içerisinde de vardır. Taraflardan biri 'hayır' dediği için Annan Planı ortadan kalkmıştır" dedi.

Yeni şartlarda, yeni olgu içerisinde, Rumlarla ne şekilde bir ortaklık kurabileceklerini daima konuştuklarını belirten Denktaş, "Varlığımız, bizi temsil etmedikleri, bütün Kıbrıs'ı temsil etmedikleri, hakkımızda söz söyleme hakları olmadığı kanıtlanmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Denktaş, uzlaşma isteniyorsa, Rumlara Kıbrıs'ı alıp kaçamayacaklarının gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Denktaş, bugünkü bir kabulü sırasında "Rumların yüzde 50'sinin yeni bir referandumdan yana olduğuyla" ilgili haberleri yorumlamasının istenmesi üzerine yaptığı açıklamada, referandumun olup bittiğini, yeni bir sayfa açıldığını belirtti.
AB'nin yeni bir değerlendirme yaptığını sandıklarını dile getiren Denktaş, Kıbrıs'ı birleştirmek isteyenlerin iki halkın kendi geleceklerini tayin etme haklarının bulunduğunu kabul etmek mecburiyetinde olduğunu kaydetti. Denktaş, bunların kabul edilip Rumlara söylenmesi halinde, dengeli anlaşma için kapıların daha kolay açılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Denktaş, iki taraf olduğunun ve bunlara eşit davranmak gerektiğinin şimdiye kadar ihmal edildiğini ifade ederek, bundan dolayı Rumların "Kıbrıs'ı alıp kaçtıkları" inancıyla hareket edip görüşmelerin başarıya ulaşmaması için çaba sarf ettiğini vurguladı.

Bu oyuna devam edilemeyeceğini dile getiren Denktaş, özellikle Rumlara "Meşru hükümetsiniz. Türklerin devleti sahtedir" diyenlerin yaklaşımlarını yeniden değerlendirmesinin şart olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam