Annan'dan İran'a askeri harekat uyarısı

NEW YORK (İHA) - Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, nükleer faaliyetlerinden dolayı İran'a yönelik muhtemel bir askeri harekatın "felaket" olacağını belirtti.

New York'ta gazetecilere açıklamalarda bulunan Annan, meselenin tek çözüm yolu olarak diyalogu gösterdi. Annan, "İran'a karşı bir askeri harekata girişemeyiz. Umarım kimse böyle birşey düşünmüyordur. Bu gerçek bir felaket olur" dedi.

Annan, "Görüşmelerin devam etmesinden ve diyalogun sürmesinden başka bir çözüm göremiyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bununla birlikte nükleer silaha sahip bir İran'ın, Ortadoğu'da bir nükleer silahlanma sürece başlatacağından endişe duyulduğunu kaydeden Annan, "İranlılara doğrudan şunu söyledim, 'Gerçekten saklayacak birşeyiniz yoksa, nükleer silah yapmıyorsanız ve faaliyetleriniz barışçılsa, kapılarınıza açın, denetçilerin incelemelerine ve heryere girmelerine izin verin' dedim" şeklinde konuştu.

BM Güvenlik Konseyi bu ay, İran'ın uranyum zenginleştirme ve nükleer bomba üretimine yönelik olabilecek diğer faaliyetlerini durdurması amacıyla üçüncü yaptırım paketine onay vermişti. İran ise, BM kararlarını uluslararası hukukun ihlali olarak niteleyerek kınıyor.

İran'ın nükleer silah üretmeyi amaçladığını ileri süren Washington da diplomatik bir çözüm peşinde olduğunu belirterek, Tahran yönetimine karşı askeri harekat planları yaptığını yalanlıyor.

Uranyum zenginleştirme faaliyeti hem elektrik üretiminde hem de bomba yapımında kullanılabiliyor.