Annan'ın son Kıbrıs dönem raporu

Birleşmiş Milletler (AA) - BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 31 Aralık'ta görevinden ayrılmadan önce yayımladığı son Kıbrıs raporunda, KKTC'ye uluslararası tecritin sona erdirilmesi ve Ada'da iki taraf arasında kapsamlı bir çözüm bulunması gereğine işaret etti.

Kofi Annan, 18 Mayıs ve 27 Kasım 2006 arasındaki 6 aylık dönemde Ada'da olanlar, BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) bu dönemdeki faaliyetleri ile kendi gözlemlerini özetlediği ve BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporunda, Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Moller'in, Ada'da iki taraf arasında kapsamlı bir çözümün bulunmasına yönelik çabalarının sürdüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Annan, raporunda, siyasal işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari'nin, Temmuz ayı başında Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta temaslarda bulunduğunu hatırlatarak, 8 Temmuz'da Talat, Papadopoulos ve Gambari'nin üçlü görüşmesi sonunda bir "ilkeler dizisi" üzerinde anlaşma sağlandığını vurguladı.

Annan, iki liderin Ada'da çözümün bulunmasına yönelik taahütlerini artık göstermek zorunda olduklarını vurgulayarak tarafların, "sözler ile davranışlar arasındaki farkın giderilmesine ve sorunun çözülmesi için müzakerelere başlamaya" yönelik olarak artık yalnızca niyet beyan etmeyi bırakarak harekete geçmeleri gerektiğini dile getirdi. Annan, bu bağlamda tarafların ilk olarak 8 Temmuz anlaşmasını uygulamaya sokmaları gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik uluslararası çabaların da olduğunu belirten Annan, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın girişimine atıfta bulundu.

Annan, girişimin başarıya ulaşamadığını belirttiği raporunda, bu tür girişimlerin taraflar tarafından kabul edildiği ve kapsamlı çözüm hedefine katkıda bulunduğu sürece katalizör etkisi yaratabileceğinden sözetti.

Reklam
Reklam

Ada'daki durumun sakin olduğunu, Yeşil Hatta yönelik olarak ihlallerin büyük çapta olmadığını belirten Annan, "Ada'da kapsamlı bir çözüm olmadığı ve bu bağlamda BM Barış Gücü UNFICYP'nin iki taraf arasındaki ateşkesi koruma ve Ada'daki diğer konularda önemli rolü gözönüne alındığında" gücün görev süresinin 15 Haziran 2007 tarihine dek uzatılmasını istedi.

Annan'ın raporunun önümüzdeki günlerde Güvenlik Konseyi'nde tartışılması bekleniyor.