Anne adayları dikkat! Bebek tuzlama ölüme yol açabilir

Uzmanlar eski geleneklerden biri olan bebek tuzlamaya karşı uyarıyor. Özellikle Anadolu'da sıkça uygulanan bebek tuzlama bebekleri öldürebiliyor. Haberimizin detaylarında bebek tuzlama hakkındaki uyarıları bulabilirsiniz.

Belki onlara iyilik yaptığınızı düşünüyorsunuz ancak durum hiç de öyle değil. Uzmanlar bebek tuzlamanın çok tehlikeli olduğunu belirterek ölüme bile yol açabileceğini belirtti. Büyüyünce terleri kokmasın denilerek tuzlanan bebekler sıvı kaybı hatta beyin kanamasıyla karşı karşıya kalabiliyor. Bebek tuzlamanın genelde Adana ve Hatay çevresinde yapıldığını belirten Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Narlı şöyle konuştu: "Özellikle bölgemizde doktor desteğini almayan bazı aileler tuzlamayı uyguluyorlar. Bebekleri doğar doğmaz kokmasın diye tuzluyorlar. Yeni doğan savunmasız bebeğin vücuduna sürülen tuz, sıvı kaybına neden oluyor. Böyle olunca bebeğini kendince korumaya çalışan aile, istemeden onun beyin kanaması geçirip ölmesine neden oluyor. Bazı soğuk bölgelerde de bebek doğar doğmaz vücudu toprak ile sarılıyor. Bu da bebeğin tetanos olmasına neden oluyor. Çoğu zaman da bebeğe doğduktan sonra birkaç kez ezan okunmadan anne sütü verilmiyor. Bebeğin gözüne iyi göreceği düşünülerek limon damlatılıyor. Yapılan bu işlemler hemen ters etki göstermezse de bir süre sonra sağlık problemleri olarak kendini gösteriyor." Yeni anne adaylarını uyaran Prof. Dr. Nejat Narlı, bebeklerin çevreden duyulan bilgilerle değil, bir sağlık kuruluşundaki doktor tavsiyesi ile büyütülmesi gerektiğini vurguladı. Yeni doğan bebekleri genellikle aile büyüklerinin tavsiyesiyle tuzlandığını belirten Prof. Dr. Narlı şöyle dedi: "Yeni doğan bebekler, aile büyükleri tarafından tuz veya zeytinyağı ile birlikte ovulup banyo ettirilerek ağız, koltuk altı, kasık, dahil tüm vücuda sürülerek tuzlanmaktadır. Ne yazık ki ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremi (kanda tuz oranının yükselmesi) ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle yaşamını yitiren bebekler bulunuyor. Bebeğinizi kesinlikle tuzlamayınız."

Yeni doğan bebeklerin kokmasın diye tuzlanmasının beyin kanamasına, toprağa sarılmasının ise tetanosa sebep olabileceği belirtilerek, çocukların geleneksel yöntemlerle değil, doktor tavsiyesi ile büyütülmesi istendi. ADANA Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nejat Narlı, özellikle Adana ve Hatay'da bebeklerin doğar doğmaz 'teni kokmasın' diye tuzlandığını, bunun sıvı kaybına yol açtığını, bu yüzden bir çok bebeğin beyin kanaması geçirip yaşamını yitirdiğini söyledi. Bazı soğuk bölgelerde ise doğar doğmaz vücudu toprak ile sarılan bebeklerin tetanos olduklarını belirten Prof. Dr. Narlı, özellikle yeni anne olacaklara seslenerek, "Bebeğinizi çevrenizden duyduklarınızla değil, bir sağlık kuruluşundaki doktor tavsiyesiyle büyütün" dedi. Hamile kalan kadınların, bu dönemlerini doktor kontrolünde devam ettirmeleri gerektiğini söyleyen Narlı, yeni doğan bebeğin de bir yıl, ayda bir kez doktor kontrolünde büyütülmesi gerektiğini söyledi. Özellikle ilk kez anne olacak kadınların desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Prof. Narlı, "Anne çocuğu doğduğu zaman 'Ne yapacağım' dememeli. Eskiye göre durum daha iyi, ancak istenilen düzeye hálá ulaşabilmiş değiliz" dedi. Bilinçli annelerin sayısının gözle görülür bir biçimde arttığını belirten Prof. Narlı, bunu annelerin bebeklerine anne sütü verme oranı ile ölçtüklerini söyledi. Daha önce yüzde 8 olan bebeğe süt verme oranın son yıllarda yüzde 20'ye kadar çıktığını ve bunun ailelerin sağlık kuruluşlarına gidip bilinçlenmesiyle sağlandığını kaydeden Prof. Narlı, "Yeni doğan bebeklerin doktor kontrolünde büyütülmesi durumunda oluşabilecek bir çok hastalık ve gelişim eksikliği önceden fark edilip müdahale edilebilir.

Anne sütünü ilk altı ay ihmal etmeyen annelerin çocukları diğerlerine göre daha zeki oluyor. Diğerlerine göre kansere ve şeker hastalığına daha az yakalanıyor. Bunlar bilimsel olarak kanıtlanmış veriler" diye konuştu. Özellikle Adana, Hatay ve çevresindeki kentlerde yeni doğan bebeklerin hálá eski, bilimsel olmayan yollarla korunmaya çalışıldığını belirten Prof. Narlı şöyle devam etti: "Kimi yörelerde bebeklere birkaç kez ezan okunmadan anne sütü verilmiyor. Bebeğin gözüne iyi göreceği düşünülerek limon damlatılıyor. Yapılan bu işlemler hemen ters etki göstermezse de bir süre sonra sağlık problemleri olarak kendini gösteriyor."

TOPRAK TETANOS YAPIYOR
Prof. Dr. Nejat Narlı, "Özellikle bölgemizde doktor desteğini almayan bazı aileler, annelerinden gördükleri şeyleri uyguluyorlar. Bebekleri doğar doğmaz 'teni kokmasın' diye tuzluyorlar. Yeni doğan savunmasız bebeğin vücuduna sürülen tuz, sıvı kaybına neden oluyor. Böyle olunca bebeğini kendince korumaya çalışan aile, istemeden onun beyin kanaması geçirip ölmesine yol açıyor. Bazı soğuk bölgelerde de bebek doğar doğmaz vücudu toprak ile sarılıyor. Bu da bebeğin tetanos olmasına sebebiyet veriyor" diye konuştu.